PKK, Pencewin sınırında gümrük adı altında haraç topluyor, YNK rahatsız

PKK, Pencewin sınırında gümrük adı altında haraç topluyor, YNK rahatsız

PKK’nin Kürdistan Bölgesi sınırları içinde gümrük adı altında haraç alma sistemi devam ediyor. PKK bir yandan sınır üstünde kaçakçılardan bir yanda da yaylalara çıkan halktan ve hayvancılık yapan insanlardan gümrük adı altına para toplaması çoğu zaman halk tarafından eleştiriye tabi tutuluyor. PKK geçileri engelliyor, hayvan otlatanları tehdit ediyor ve halk bu parayı ödemeye mecbur kalıyor. Özellikle de iran sınırında İran devleti ile koordineli biçimde geçiş noktalarını belirliyor ve haltan haraç topluyor.

Bu konuda Basnews’ta çıkan bir haberde Pencwin sınırında haraç toplayan PKK birimlerine  ait bilgiler yer alıyor.

 Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Yetkilisi Aso Kakereş yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) İran’ın bilgisi dahilinde Pênciwên sınırlarında bir çok gümrük noktası kurduğunu belirttiliyor.

BasNews’in bazı kaynaklara dayanarak elde ettiği bilgilere göre, PKK’nin Pênciwên ile Nalparêz Kentleri sınırlarında faaliyetlerinde gözle görülüş bir artış yaşanmakta, YNK’ye bağlı bölgelerde gümrük noktaları kurarak halktan vergi almaktalar ve gümrük aldıkları herkese resmi mühürlü bir evrak veriyorlar.

Konuyla ilgili Basnews’e açıklamalarda bulunan ve bir süredir İran’da faaliyet yürüttükten sonra Kürdistan Bölgesi’ne dönen YNK Koye Örgütlenme Ofisi Yardımcısı Aso Kakereş şunları söyledi: “Evet doğru, PKK Pênciwên tarafında bulunuyor ama gümrük noktalarını İran tarafına kurmuşlar. Zaten İran Pratik olarak onlara destek veriyor. Aslında YNK, PKK’nin bu sınırlarda bu kadar güçlenmesinden, özellikle İran’ın PKK’yi YNK’ye karşı koz olarak kullanmasından rahatsız. Doğu Kürdistan’dan da PKK’ye destek var. Bu nedenle PKK şu an çok iyi bir ekonomik güce ulaşmış durumda. Bölgede sivil insanlar adına açtıkları binlerce şirketleri var. Avrupa’da da aynı şekilde.”

YNK’li yetkili açıklamasına şu şekilde devam etti: “PKK hem Pênciwên hem Sengeser hem de Raperîn sınırlarında var. Bu nedenle YNK hiç bir şekilde PKK’nin kurduğu hegemonyanın önünü alamıyor.”

Diğer Haberler