PKK’den Ezidilere kandırmaca

PKK’den Ezidilere kandırmaca

2004 yılında  IŞİD örgütünün Ezidi Kürtlere uyguladığı fermanın 9’ıncı yıl dönümü hala anılıyor. Ezidiler bir yandan kendi geleneklerine uygun yas tuttular, bir yandan seslerini duyurmak için eylemler yaptılar.
Özellikle de Erbil’de yapılan anma töreninde Ezidilerin kurtuluşu için gerekli reçete tekrardan net biçimde ortaya kondu.

Ezidiler “imar, inşa, yönetim, istikrar ve güvenlik” istiyor. Bunu sağlayacak yegane şey ise 9 Ekim 2020 tarihinde Erbil ve Bağdat yönetimleri arasında imzalanan Şengal anlaşmasıdır.  Bu anlaşma “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.
Ezidilerin tüm kurumları bu anlaşmayı olumlu buluyor ve uygulanmasını istiyor. 9’uncu yıl dönümde eğer Ezidiler arasında bir referandum yapılırsa “Şengal anlaşmasını isteyenlerin oranı yüzde 90’dan fazladır.
Sadece PKK’nin etrafınki bir kesim bu anlaşmanın karşısındadır. Bu kesimde ya duyguları kullanılmış ya ranta bulaşmış kesimlerdir.
PKK bir yandan bu ranta bulaştırdığı çevreleri kullanarak öte yandan medya ile başka hava yaratmaya çalışsa da gerçek budur. Şengal halkı Kürdistan Bölgesine bağlanmak istiyor.

PKK ise gerçeği çarpıtmak ve “Irak Ezidileri koruyor” algısı yaratmak için özel bir proje dahilide çalışıyor. Bu konuda en aktif yapı da medyası.  Özellikle soykırımın 9’ıncı yıl dönümünde medyasında Şengal ve Ezidilere dönük  bir dezenformasyon bombardımanı vardı.

PKK medyası yine PKK’nin Şengal’deki örgütlerinden birinin yönetimi olan Heso İbrahim adlı kişi ile bir röportaj yayınladı. Röportajda en temel konularda yalan söylenmişti.
Örneğin Heso ibrahim adlı PKK sempatizanı kişi “Kürdistan Bölgesi soykırımı tanımadı” demişti. Oysa ki Kürdistan Bölgesi 2019 yılı Ekim ayında 3 Ağustos’u “Soykım Günü” ilan etti. Ayrıca diğer ülkelerin tanıması için de lobi çalışması yürüttü. Şu anda Ezidilere manevi ve maddi kucak açan tek yer Kürdistan Bölgesi hükümetidir.
Irak devleti ise  şu ana değin soykırımı kabul etmiş değil.  Ayrıca Ezidiler için ne maddi ne de manevi bir desteği yok. Irak sadece kendi ordusunu ve Haşdi Şabi milislerini Şengal’e yerleştirdi.
Fakat PKK medyası özellikle “KDP, Irak devletinin Şengal’in özerkliğini kabul etmesini engelliyor” biçiminde yayın yapmasının nedeni  bir yandan Ezidileri öte yandan genel Kürtleri manipüle etme çabasının bir ürünüdür.

Irak devletinin Ezdilere yaklaşımı  IŞİD’in yaklaşımından farksızdır. PKK Şengal’i ve Ezidileri Bağdat’a mahkum ederek Ezidileri en büyük kötülüğü yapıyor. Ezidi soykırım gününda bile Bağdat’ta bir konferans yaparak Ezidilerin yönünü Bağdat’a çevirmeye çalıştı. Ezidilere daha büyük bir şey vaad etmiş gibi görünürken özde ise Ezidiler büyük bir tehkiye çekiliyor.

Diğer Haberler