YNK yine Kerkük’te Kürtlere darbe vurdu, tek listeyle seçime girmeyi kabul etmedi

YNK yine Kerkük’te Kürtlere darbe vurdu, tek listeyle seçime girmeyi kabul etmedi

Kürdistan dışındaki Irak şehirlerinde 18 Aralık’ta il Meclis seçimleri yapılacak. Seçimler Kerkük ve 140. Madde kapsamındaki Kürt şehirlerinde de yapılıyor. Kürtlerin tek liste halinde seçime girmesi önemli. Fakat YNK Şii ve Sünni taraflarla gizli bir ittifak yaparak Kürtlerin seçimlere tek liste haline girmesini engellemek için oyunlar yapıyor. Bilinçli biçimde taraflara kabul edilemez öneriler getiriyor ve Kürtlerin seçimlere tek liste ile girilmesini engelliyor. YNK özellikle Kerkük ve Ninova’da Haşdi Şabi ile ortak hareket ediyor. KDP’nin seçimlerde geriletilmesi üzerine kurulan bu ittifakta  YNK’nin ortağı olan bazı başka partilerde var.

Bu ittifakın bir ayağı da PKK. PKK Şengal’de PADE, Kerkük’te Tevgere Azadi adı ile seçime geriyor.
KDP ve YNK arasında ortak liste için pek çok görüşme oldu. Şu ana değin YNK süreci sabote etmek için elinden geleni yaptı.
Sonuç olarak KDP’de Kerkük seçimlerine 6 Kürt partisi ile koalisyon yaparak girme kararı aldı.

Kürdistan Bölgesinde yayın yapan K24’ün programına katılan  PDK Kerkük-Germiyan Örgütü Başkan Yardımcısı Muhammed Xurşid, “Kerkük’teki 6 Kürt partisiyle koalisyon kurmaya çalışıyoruz. Bugün Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na başvurumuzu yapacağız. PDK tek başına seçime girecek olursa, bu 6 parti PDK’yle birlikte olacak ve bu konuda hiçbir sorun olmayacak. En yüksek oyu almak için çalışacağız” dedi.

PDK’nin YNK’yle tek listeyle seçime girip girmeyeceğiyle ilgili ise Muhammed Xurşid, “PDK Kerkük-Germiyan Örgütü olarak YNK’yle bir müzakeremiz olmadı. Şu ana kadar Kerkük’te faaliyet gösteren ve aralarınca İslamcı, ulusal ve sol cenahtan 6 resmi parti, PDK’yle koalisyon kurmaya hazır olduğunu bildirdi” diye konuştu.

Muhammed Xurşid, seçim sürecinde Kerkük’te bazı engellemelerin olduğunu belirterek, “Özgürlük yok, özellikle PDK için” ifadesini kullandı.

PDK’li yetkili, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun koalisyon başvuruları için karmaşık kurallar koyduğunu, dolayısıyla bugün 6 partiyle koalisyon başvurusu yapıp yapamayacaklarını bilmediklerini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cuma Xelay,  birçok parti ve siyasi tarafın, başvuru süresinin uzatılması talebinde bulunduğunu, bu nedenle yarın Komisyon’un, parti ve koalisyon başvurularının uzatılmasını görüşebileceğini kaydetti.

18 Aralık’ta yapılacak olan Irak il meclisi seçimleri için adaylar 285 sandalye için yarışacak. Seçim Kürdistan Bölgesi illerinde yapılmayacak.

Diğer Haberler