PKK’nin Tuğgeneral Muhammed Mirza’yı hedeflemesi genelde Zaxo halkına özelde Sindilere dönük bir saldırıdır

PKK’nin Tuğgeneral Muhammed Mirza’yı hedeflemesi genelde Zaxo halkına özelde Sindilere dönük bir saldırıdır, Zaxo özel idaresi, Haftanin, Pirbela, Keşane, Sinah, Xantur, Merge Şiş, Derkar, Batufa, Lozan

23 Temmuz günü Zaxo’nun en işlek caddesinde arabasına konulan bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu Tuğgeneral Muhammed Mirza Sofi şehit düştü.  Kürdistan Bölge Asayişi saldırıyı PKK’nin yaptığına dair kuşku bırakmayacak belgeler yayınladı. Darka Mazi’de 9 Temmuz’da PKK’nin Kürdistan Bölgesine karşı yeni bir saldırı hamlesi başlattığını duyurmuştu

PKK, saldırıları Kürt karşıtı cephenin konsepti dahilinde yapıyor

PKK ve seksiyon örgütleri Kuzey Kürdistan ve Türkiye seçimlerinde yaşadıkları yenilgiden sonra Kürtleri ve gündemi manipüle etmek için sürekli olarak ihanet, ajanlaştırma vb konulara gündeme getiriyor. Bu biçimde kendi yenilgisine kılıf arıyor. Bu çerçevede PKK’nin Kürtlere daha fazla yöneleceği nettir.

Fakat Kürdistan Bölgesin’de yoğunlaşan ve daha da yoğunlaşması beklenen saldırının arkasında daha büyük bir kesim var o da: Kürdistan karşıtı cephe. Şii yanlısı ve bazı batı lobilerinin Kürdistan Bölgesi’ni ekonomik ve siyasi baskı altına alarak teslim almak istiyor ve bunların bazı Kürt ortakları var. Bunların başında da PKK geliyor. PKK içte huzursuzluk yaratarak, psikolojik baskı yapmak, yıldırmak için silahı Zaxo’da olduğu gibi kalleşçe bazı yöntemlerle kullanacak.

Muhammed Mirza neden PKK’nin hedefi oldu?

Muhammed Mirza Zaxo’nun tanınmış isimlerinden, Kürdistan devrimine emekleri olan bir aileye mensup.  67 yaşındaki Muhammed Mirza Sindi aşiretine mensup bir isim.

Muhammed Mirza geçmişte peşmergelik yapmış biri. Fakat bazı sağlık sorunları ve yaş nedeni ile 2006 yılından bu yana aktif görevde değil. Yani Tuğgeneral Muhammed Mirza aslında yarı emekli biri. Daha çok müzik ve kültür çalışmalarına eğilimi var ve son 17 yıldır da onunla uğraşıyor.  Yani güncel bir siyasi kimliği yok. Hatta herhangi bir güvenlik ve koruma olmadan, kendi aracı ile rahat rahat her yeri gezen biri.  Muhammed Mirza’nın hedef alınmasında ki bir neden de PKK’nin güvenlik sistemi olmadığını fark etmiş olması etkili olmuş olduğu düşünülüyor.

PKK neden Muhammed Mirza’yı hedef aldı? PKK’nin Muhammed Mirza’yı hedef alması aslında Sindilere karşı yapılmış bir saldırıdır. Ayrıca kurşun Muhammed Mirza’ya sıkılsa da esas ta Zaxo’yu karıştırmak esas alınmıştır.

Açık belirtmek gerekirse bu saldırı PKK’nin Haftanin karagahı ile ilgili bir durum da değildir. Muhammed Mirza’nın katledilmesi direk başında Murat Karayılan’ın olduğu HSD- Halk Savunma Merkezi denen PKK’nin askeri yönetimi tarafından kararlaştırılmış bir cinayettir. Çünkü altında genel bir bir siyaset vardır.

PKK Sindileri sindirmek istiyor

PKK yaklaşık olarak 1983 yılından bu yana yani neredeyse 40 yıldır Sindi aşiretinin etkili olduğu Haftanin bölgesinde ve bu aşiretle bazı ilişkileri olsa bile hiçbir zaman kişisel ve tek tek ilişkiler dışında Sindiler tarafından benimsenmedi.
Sindiler genel yurtseverlik çerçevesinde ve uzlaşma çerçevesinde PKK’ye yaklaştılar. Fakat aktif destekçisi olmadılar. PKK geçmişte de bazı iç sorunları kullanarak Sindilerden kendine bir parça koparmak için kullanmak istedi, fakat başarılı olmadı. Özellikle de 2020 yılı Haziran’ında TSK’nın Haftanin’de başlattığı Pençe- Kaplan operasyonu sonrası Sindiler PKK ile aralarına daha fazla mesafe koydular.  PKK’nin 40 yıldır tuttuğu Xantur ve birçok tepeyi hiç çatışmadan bıraktığı Haftanin ve çevresindeki köyler yakından tanıklık etti.

Haftanin ve bölgesindeki Sınaht, Xuntur, Merge Şişe,Perax ve Pîrbela gibi alanlar uzun yıllar PKK tarafından işgal edildi. PKK köylülerin bağ ve bahçelerine girmesine izin vermedi. Köylüler “PKK bizim girmemize izin vermediği yerleri bir günde TSK’ya verdi” diyerek rahatsızlığını dile getiriyor.

Köylüler bu muazzam arazinin böyle bırakılmasından sonra savaşın anlamsız bir savaş olduğunu net gördü. PKK’nin erzak vb birkaç ticari ilişkisi dışında halk PKK’nin köylerinden uzak durmasını, köylerin yakına mevzi kazmasını kabul etmedi. Ayrıca Batufa ve Derkar çevresine sınır muhafızları yerleşti.

PKK sadece bazı köylerin yakınında üsleniyor. PKK kendi üslene bildiği alanları büyüte bilmek için bir yandan Sınır Muhafızlarına bir yandan da köylülere karşı saldırılarını arttırarak korku yaymak ve köylerin etrafını kendi kullanımına açmak istiyor.

Zaxo’da durum nedir?

2021 yılı Temmuz’unda Zaxo özerk idare statüsüne kavuştuktan sonra yeni bir sayfa açıldı. Ayrı bir mali bütçe, yapılan atamalar, iş imkanlarının artması, gençlere dönük yeni projelerin yapılması, inşaat sektöründeki gelişmeler, alt yapı sorunlarının çözümü vb hususlar şehirde önemli bir moral düzeyi yarattı. Zaxo halkı Kürdistan Bölgesi hükümetinin kendilerine gösterdiği önemden memnun.

Bu durumdan tek memnun olmayan ise PKK. Çünkü halkın rahat ve huzurlu olduğu yerde PKK barınamıyor. PKK’nin bir yerde barınması için yoksulluk, mutsuzluk, moralsizlik olması gerekiyor. PKK’nin Zaxo’daki stabil durumu bozmak için daha aktif harekete geçti. 5 Temmuz günü önce Batifa yakınlarındaki karargah vuruldu sonra da Mirza Muhammed katledildi.

Yani Mirza Muhammed özel bir hedef olarak değil genelde Zaxo halkına özelde Sindilere bir mesaj verilmek için hedeflenmiştir.

Lozan’da Konferans, Zaxo’da cinayet

Muhammed Mirza tam da PKK’nin Lozan’da Konferans yaptığı gün vuruldu.  PKK Lozan’da “birlik mesajı ve çağrısı” yaptı ama Kürdistan’da emekçi bir peşmergeyi katletti.

PKK kendini kabul ettiremediği yerde sindirme ve yıldırma siyaseti ile hakim olmak istiyor.  Zaxo olayı bu anlama gelmektedir. Kürdistan Bölgesi ve stütüsü üzerindeki baskılar ve komplolar ile PKK saldırıları paraleldir. Bundan sonra da bu saldıralar devam edecektir. PKK elbette ki hiç birin üslenmeyecektir.

Muhammed Mirza’ın katledilmesi PKK’nin Kürdistani değerlerden uzak bir çete yapısı haline geldiğinin de bir kanıtıdır.

Diğer Haberler