Murat Karayılan’dan hem şüpheli hem ürküten bilanço: 8 yıl içinde 9275 insan hayatını kaybetti

Murat Karayılan’dan hem şüpheli hem ürküten bilanço: 8 yıl içinde 9275 insan hayatını kaybetti Mazlum Abdi, HPG, Zap, Avaşin, Dalanber, Biradost,

PKK yöneticisi ve askeri güçleri HPG’nin genel komutanı Murat Karayılan örgütün Denge Gel isimli radyosuna bir röportaj verdi. Karayılan’ın Röportajda çatışmalara ve 8 yıllık bilançoya ilişkin değerlendirmesinde dikkat çeken noktalar vardı.

Karayılan konuşmasında verdiği bilanço hem kuşku hem ürküntü yarattı. Çünkü ortada çok büyük rakamlar vardı. HPG Genel Komutanı Murat Karayılan konuşmasında Türk devletinin çatışma sonuçlarında hayatını kaybedenlere dönük verdiği bilançoların doğru olmadığını ve Türk devletinin bilançoyu 5 kat arttırdığını iddia etti.

PKK ve Türk devleti arasında ölenlerin sayısı konusu yıllardır büyük bir muammadır. Her iki tarafta gerçek kayıplarını gizlemekte ve karşı tarafın kayıp sayısını arttırmaktadır. Oysa ki ne savaşın niteliği ne de niceliği sadece kayıplarla ölçülmez. Daha çok ölümlerin sayısı daha çok tarafların kendi kitleleri üzerinde kullandığı bir durumdur. Her iki tarafta çatışmadan hayatını kaybeden insanlardan çok kendi propaganda durumunu gözetmektedir.

Karayılan, sesi titremeden 10 bin insan şehit düştü dedi

Karayılan röportajında 8 yıllık kayıplarına ilişkin ise şunları söyledi: şunları söyledi: “Bilançoyu ana hatlarıyla verirsek; HPG olarak bu 8 yılda 4 bin 906 arkadaşımız şehit düşmüştür. Kuzey Öz Savunma Güçleri; yani YPS olarak verilen şehitlerimizin sayısı 616 arkadaştır.

Buna göre HPG ve YPS olarak toplam şehidimiz, 5 bin 522 arkadaştır.

Biz Rojava’dan da sorduk; o arkadaşlar da kendi bilançolarına göre bize net rakamlar ilettiler. Türk devletine karşı gelişen savaşta QSD’nin toplam şehit sayısı bin 496 arkadaştır. Yine Türk devletinin saldırılarında şimdiye kadar bin 57 sivil insanımız da şehit düşmüştür. Yani her üç parçanın askeri kayıplarını toplarsak, tüm şehitlerimizin sayısı 7 bin 18 arkadaştır. Yani askeri güçlerden 7 bin 18 şehadet yaşanmıştır. Rojava’da bin 57 sivil insanımız şehit düşmüştür. Başûr’daki sivil şehitlerimizin net rakamı şu an yanımda yok ancak Bakur’da da bu 8 yılda hemen hemen bin insanımız şehit düşmüştür. Hakeza Başûr’da da 200’e yakın sivil şehit insanımız vardır.”

HPG komutanı Karayılan’ın verdiği rakamların toplamı 9275 ediyor. Yani 10 bine yakın bir sayı.

Karayılan 8 yıl içinde 10 bin insanın ölümünü ise çok rahat bir biçimde söyleyerek ölümleri normal hatta az göstermeye çalıştı. Oysa ki 10 bine yakın bu sayı çok büyük bir sayıydı. Karayılan, bu ölümler neden gerçekleşti, karşılığında ne kazanım oldu gibi önemli konulara hiç değinmedi.

10 bin insan kaybı ve onlarca startejik alan kaybı

Sözü edilen 8 yıllık zaman zarfında HPG’nin birinci derecede sorumlusu olan Karayılan aslında doğal olarak bu ölümlerden de birinci derecede sorumludur.
Geçtiğimiz 8 yıl içinde PKK ve askeri kanadı HPG hendek savaşları ile onun dağ versiyonu olan tünel savaşlarında büyük kayıplar verdi. Gençler mevzilere çıkalı bırakıldı, çoğu mermi bile sıkmadan imha oldu. Ortada böylesi büyük bir hezimet varken, Karayılan hala büyük bir direnişten söz ediyor. Oysa ki sözü edilen zaman zarfında Kürdistan’da hendek savaşlarında Kürdistan şehirleri viran oldu, Kürtler ağır bir travma geçirdi. Kuzey’de Karadeniz’den Amanoslara, Koçgiri’den Toroslara değin var olan gerilla hareketi neredeyse yok oldu. Kuzey de İran üzeri gelen birkaç gurubun Ağrı, Tendürek; Rojava’dan geçen bir iki gurubun Mardin hattında ki bir iki küçük aksiyonu dışında neredeyse mermi sesi gelmiyor.

Ayrıca PKK yıllarca medya savunma dediği alanları da kaybetti. 8 yıl içinde Türk devleti sınırdan içeri girerek birçok yere yerleşti. Dalanper – Xaxurke hattından başlayarak, Bıradost, Avaşin, Zap, Metina, Haftanin bölgelerinin yüzde 95’lik bölümü kontrol edildi. Gerilla kalesi olan Zap’ta şimdi neredeyse gerilla bulunmuyor. Karayılan’ın üç yıl önce övgü ile söz ettiği tüneller de birer mezara döndü. Ayrıca Efrin, Sere Kanîye, işgal edildi.

Eğer bir halk özgürlüğü için savaşıyorsa 10 bin kayıpta verilir. Ama eğer siz hem kayıp veriyor hem alanları koruyamıyorsanız orda bir yenilgi vardır. Karayılan kayıp sayısı veriyor ama ne kazanıldığından söz etmiyor.

Bu büyük sayıya rağmen kayıpların daha fazla olabileceği düşünülüyor.

Mazlum Abdi mi Karayılan mı doğru söyledi?

HPG şimdiye değin hayatını kaybeden savaşçıların ancak yüzde 30’luk bir bölümünü ilan ederek ismini açıklamış. Yani neredeyse 4 bin insanın ismi açıklanmamıştır. PKK’ye yakın kaynaklar bu isimlerin çoğunun da Kuzey Kürdistanlı olduğunu belirtiyorlar.

Ayrıca bir diğer sorun ise Karayılan verdiği rakamlar ile QSD komutanı Mazlum Abdi’nin verdiği rakamların çelişmesi. Çünkü Karayılan’ın rakamlarına göre bin 496 kişidir. Oysa ki daha Mazlum Abdi bir açıklama yaparak Efrin’de 1500’den fazla yakın şehit verdiklerini açıklamıştı. Ayrıca yine Mazlum Abdi 2 yıl önce farklı bir açıklamada da Rojava’da 12 bin şehit verdik demişti. Bu sayılar ile Karayılan’ın verdiği sayılar arasında büyük bir uyumsuzluk var.
Yani Karayılan’ın verdiği Rojava rakamları doğru değil. Bu bize şunu gösteriyor. Karayılan’ın verdiği rakamlar genel olarak doğru değildir. Kayıplar daha fazladır. Ayrıca bu kayıplar gerilla taktiği yenilgisinin de büyük bir işaretidir.

Diğer Haberler