10 Kürt Partisi PKK’nin Lozan Konferansı’ndaki bayrak oyununu kınadı: 100 yıllık Kürt tarihine hakarettir

10 Kürt Partisi PKK’nin Lozan Konferansı’ndaki bayrak oyununu kınadı: 100 yıllık Kürt tarihine hakarettir

PKK’nin ve Avrupa’daki diplomasi örgütü KNK’nin Lozan’da düzenlediği “Lozan’da 100. Yılı Konferansı yapılmıştı. Konferansta ekrandaki bir gösteride her Kürdistan parçası ayrı bir bayrak ile temsil edildi. Buna göre KCK’nin bayrağı Kuzey’in bayrağı olarak gösterildi ve Ala Rengin ise Kürdistan Bölgesi’nin bayrağı olarak kabul edildi.
PKK’nin bu uygulamasına pek çok tepki geldi. Kürdistan bölgesindeki aydın ve yazar ve çizerler durumu protesto etti ve bu yaklaşımın Lozan’ın kendisi olduğunu söyledi.  11 partinin yurtdışındaki temsilcileri de ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “24/07/23 tarihinde Lozan’da PKK öncülüğünde yapılan Lozan Anlaşmasının 100. Yılı Konferansında, Kürtlerin dört parçadaki 100 yıllık mücadelesi ve emeğine karşı büyük saygısızlık yapıldığını büyük bir üzüntü ile gördük” dendi.

Açıklamada PKK ve çevresindeki bazı kurumların yaptığı konferansta Kürt halkı yerine Kürdistan Hakları ifadesinin kullanılması da eleştirilerek “salonda Kürt halkı denmemesi ve her Kürdistan parçası için ayrı bayrak asılması bası şüpheli taraf ve kişilerin ajandası ile ilgilidir. Bunların tek amacı da Kürdistan’ın bölünmüşlüğünü kabul ettirmek ve Kürtler arasında çatlak oluşturmaktır” dendi.

PKK’nin Lozan Konferansının sonuç bildirgesine ilişkin ise “Konferansın sonunda bazı taraf ve kişilerin yayınladığı bildiri ise halkımıza büyük zulümler yapan Lozan konferansının tanınması ve kabul edilmesi anlamına gelmiştir” dendi.

Açıklamanın devamında “O konferansta yapılanlar şehitlerin kanına ve Kürdistan toprakları için verilen emeklere saygısızlıktır. O konferans salonunda kendini vatansever gören ve hükümetin ortağı olan bazı taraf ve kişiler de salonda bayrak ve peşmergeye yapılan saldırılara karşı sessiz kalmış, tavır koymamıştır.” dendi.

Biz bölünmüş bir halkız bizim ortak bir bayrağımız ve sembollerimiz olmalıdır ve vardır.  Peşmerge ve bayrağımız semboldür ve her koşulda korunmalıdır. Peşmerge güçleri Ala Rengin altında bu toprakları korumuş en son IŞİD terörüne karşı insanlık mücadelesi vermiştir.

Kürdistan Bölgesi tüm Kürdistan parçalarının sığındığı bir bölgedir ve tüm parçalara destek vermiştir. Kürdistan Bölgesi’nin varlığını korumak ta her Kürt bireyinin ulusal ve ahlaki sorumluluğundadır.

Biz yur dışında ki Kürt partilerin temsilcilikleri olarak şehitlerin kanı ve Kürdistan bayrağına karşı yapılan bu ahlaksız saldırıyı kabul etmiyor, kınıyoruz.

1- Partî Dîmukratî Kurdistan

2- Partî Dîmukratî Kurdistan-Bakur .

3- Partî Dîmukratî Kurdistan-Surya (PDK-S).

4- Encûmenî Nîştmanî Kurd Le Surya (ENKS).

5- Komelley Şorrşigêrrî Zehmetkêşanî Kurdistanî Êran. (Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu)

6- Partî Dîmukratî Kurd-  Surya

7- Partî Azadî Kurdistan (PAK).

8- Partî Şepêla Paşerrojî Kurd- Suriye

9- Partî Serbexoyî Kurdistan

10- Partî Yekêtî Kurdistanî Surya Leewrupa.

Diğer Haberler