TSK ve PKK arasındaki çatışmalardan son durum ve HPG’nin açıklamalarında ki dikkat çeken “Peşmerge vurgusu”

TSK ve PKK arasındaki çatışmalardan son durum ve HPG’nin açıklamalarında ki dikkat çeken nokta “Peşmerge vurgusu” Cudi tepei, Hakkari Tepesi, Zap Vadisi, Amidiye, Kura Jaro, Linkî tepesi, Kurtay Serhat, HPG, KCK; PKK; KDP

Geçtiğimiz bir hafta içinde Kürdistan Bölgesi sınırları içinde PKK ve TSK çatışmalarında bir önceki aya göre belli bir artış gözlendi. Özellikle de Duhok iline bağlı Amediye ilçesi kırsalı çatışmaların merkezi haline geldi.

Hem TSK hem PKK çatışmalara ilişkin dönem dönem bilançolar yayınlıyorlar. Türk ordusu “teröristleri temizledik” derken PKK ise “Türk askerlerinin hareket etmesini engelledik” diyor.

Gerçek ise her iki tarafın da söylediği gibi değil. Taraflar birbiri ile savaşır gibi görünürken esasta savaş Kürdistan Bölgesine ve halkına veriliyor. Bu çatışmaların yoğunlaştığı Berçi, Goherze köyleri büyük zarar gördü. Sadece Guherze köyünde 100 dönüm arazi yandı. Köylülerin su kanalı zarar gördü. Son bir hafta içinde çatışmalar neden yoğunlaştı, neler oldu? HPG’nin KDP Türk devleti ile beraber operasyona katıldı sözleri doğru mu?

Çatışmaların yoğunlaştığı Tepe Cudi neresi?

Çatışmalar PKK’nin Cudi tepesi dediği Gûndê Sêrî dağı ve çevresinde yoğunlaşıyor. PKK’nin askeri yapısı HPG açıklama yaparak “Cudi Tepesine askerlerin yerleşmesini engelledik” dedi. Cudi tepesi, TSK’nin geçen yıl Mayıs ayında kontrol ettiği bir dağ. Geçtiğimiz yıl TSK 2 gün içinde Cudi tepesine girmiş, PKK’nin alandaki tüm tünel ve mevzilerini imha ettikten sonra Ekim ayında tepeyi bırakmıştı.
Cudi Tepesi PKK’nin 1995 yılından bu yana kontrol ettiği bir yer ve o dönem adı ARGK olan şimdi ki HPG’nin ana karargâhı olarak kullanıldı. O dönemden sonra da HPG’nin temel üslenme alanı olarak kaldı.

HPG’nin bu yıl düşman girmesine izin vermedik dediği yer bir anlamda PKK’nin tünel efsanesinin de sonu oldu. 28 yıl boyunca HPG’nin temel alanı olan tepenin zirveleri 28 saat bile korunamadı. Sadece yamaçlarda bazı tüneller kalmıştı, TSK yaz boyunca tünelleri de tek tek imha ettikten sonra alanı terk etti.

Cudi tepesi zaten alanın stratejik tepesi değil. Çünkü Yine PKK’nin Hakkari tepesi dediği  Amediye tepesi hem Cudi tepesine hem de  diğer alanların tümüne hakim bir tepe ve burası Türk devletinin kontrolünde.

Çatışmalar neden arttı, PKK’nın TSK’yı durdurduğu doğru mu?
Şu ana değin TSK yeni bir isimle yeni bir operasyon başlatmış değil. Fakat geçen yıl sonbaharda bıraktığı Cudi Tepesi, Linke ve diğer alanların tümüne yeniden geldi. Fakat bahar ayından bu yana daha önce tutmuş olduğu Zap Vadisindeki tüm alanları tahkim çalışması devam ediyor.

Çukurca’nın sıfır noktasından başlayarak iki kol halinde hareket eten TSK alanın neredeyse tümüne hakim. Bir yandan Sinya’dan  (Şıkefta Brindara) Kurê Jaro dağına oradan da Şeledaze kasabasına kadar uzanan hata hakim. İkinci hat olarak da Zapın karşı yakasına düşen Metina, Hakkâri tepesi denen hattın bütüne hakim.
Bu hakim olduğu alanlar arasındaki boşlukları yeniden ele alıp, dolduruyor, ve kendi alanlarını koruyor. Şu ana değin yeni bir alana dönük operasyon TSK cephesinden yok. Evet alanda TSK’da dönem dönem kayıplar veriyor fakat bunların hiçbiri TSK’nın geri çekilmesine yol açacak eylemler değil.

PKK medyasının sürekli olarak TSK’yı durdurduk haberlerinin sahada ki güncel durumu izah etmekten tamamen uzaktır. PKK’nin bu haberleri sadece kendi kitlesini motive etmek için yapılmış görünüyor. Tam da Kürtleri büyük bir katliamla yüz yüze bırakan Lozan Anlaşmasının 100. Yıl dönümünde PKK’nin “gerilla direniyor” imajı yaratmak istediği düşünülüyor.

PKK medyasının “Peşmerge operasyona destek verdi” haberi

HPG bir açıklama yaparak “Xaxurke ve  Metina’da KDP güçleri operasyona destek verdi” dedi. PKK uzun yıllardır başı her sıkıştığında KDP’yi hedef gösteren ve kendi yenilgisini KDP ile izah eden bir tutum gösteriyor.

HPG’nin basın bürosu üyelerinden Kurtay Serhat PKK’nin Medya Haber kanalına yaptığı açıklamalar bu konuda oldukça dikkat çekiciydi. Kurtay “Kürt halkına açıklama yapsın” diyerek, KDP’nin operasyona katıldığı bilgisini kesinleştirdiklerini söyledi. Oysa ki ne HPG ne de basın üyeleri Peşmerge hani alanda katılmış ona bile söylemiyorlar, muğlak ifadeler kullanıyorlar, hiçbir delil gösteremiyorlar. Çünkü Peşmerge TSK ile ortak operasyona katıldığı doğru değil.

Peşmerge güçleri resmi, açık, ailesi, aşireti belli kişilerdir. Eğer bir tek bir peşmerge bir göreve gitse, bir operasyona katılsa tüm ailesi ve aşiretinin bilgisi olur. PKK yıllardır “Peşmerge ve TSK beraber operasyon yaptı” yalanını söylese de hiçbir zaman tek bir delil ve tek bir ispat getirememiştir.

Öyle görünüyor ki PKK yakın zaman içinde Peşmerge güçlerine dönük saldırılarını arttıracaktır. Bu kez saldırıları daha şiddetli yapma ihtimali vardır.

TSK Yeni bir operasyon yapa mı?

TSK’nın alan tutmaya dönük operasyonları genelde Bahar başında başlıyor. Bu yıl yeni bir operasyon yapılmadı. Fakat alanda teknik ve coğrafik üstünlük TSK’nın ve şimdi bile operasyon yapa bilir.

Zaten sözü edilen hat üzerinde PKK’nin üslenme yapa bildiği tek yer PKK’nin Bahar Tepesi dediği Berçi ve Goherze köyleri arkasına düşen bir dağdır. Bu dağ da 1995 yılından bu yana PKK’nin kullandığı bir alandır. Türk devleti eğer burayı da alırsa Aslında Zap vadisinin tümden çembere almış olacak. Böylelikle de Deraluk ve Amediye arasındaki tüm dağlık alanı kontrol edecek.

PKK ise tüm Behdinan alanında sadece Gare dağı ve çevresinde üslenmiş olacak.
Eğer PKK gerçekten TSK’yı durdurmak istemiş olsaydı stratejik tepeleri Peşmerge güçlerine bırakacaktı. Fakat PKK Peşmerge’nin bu dağlara girmesini savaş gerekçesi saydı ve TSK’ya bıraktı.
TSK ve PKK’nin yaptığı savaşın bilinçli bir danışıklı dövüş olduğu ve PKK’nin savaşmadan sadece Türk ordusunu alana getirdiği ve Kürdistan’ın işgaline yol açtığı genel olarak kabul edilen bir görüş. Eğer
PKK 2019 yılından bu yana alanları parça parça TSK’ya teslim ediyor. Buna rağmen alana Peşmerge güçlerinin gelmesine engel oluyor. Tarafların ilerlemesini engelleyen Peşmerge güçlerine saldırılar düzenliyor.

Diğer Haberler