Suriye ve Rojava’da başlayan 2012 yılında başlayan süreç ve sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Rojava’da PKK’nin seksiyon örgütleri olan yapıların Rojava’da gerçek bir devrimi engellediği ve Rojava’yı Suriye devletinin belirlediği sınırlar dahilinde tutmaya çalıştığı birçok çevrenin üzerinde birleştiği bir nokta. Ayrıca Rojava’nın İran’ın gözetiminde Suriye devleti tarafından PKK’nin seksiyon yapısı PYD’ye teslim edildiği de biliniyor. Bir çok çevre PKK’nin İran’ın bölgedeki ajandasına uygun olarak hareket ettiği ve Suriye’deki Baas rejiminin ömrünü uzattığını belirtiyorlar.
Rojava’daki Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın bir Fransız heyetinin kuzey ve doğu Suriye’ye yaptığı ziyarete ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Açıklamasında kullanılan ifadeler PKK’nin Baas rejiminin garantörü olma durumunu itiraf anlamına geliyor. Yaptıkları açıklamada Rojava’daki Özerk Yönetim, Suriye’yi bölmeye yönelik hiçbir projeye dahil olmadıklarını bildirerek, “Kuzeydoğu Suriye’deki projelerimiz ayrılıkçı projeler değildir” dedi.
Rojava yönetimi: Projemiz millidir ve Suriye’ye özgüdür
Özerk Yönetim, “Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında yer alan tüm suçlamaları reddediyoruz. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu projenin ‘ayrılıkçı’ proje olduğu söylendi. Ancak projemiz milli ve Suriye’ye özgüdür. Projemiz Suriye’ye, onun birliğine ve halkına karşı değildir” açıklamasında bulundu.
Şam hükümetini eleştiren Özerk Yönetim, “Şam, Türk devleti ve terörist grupların eylemlerine, işgal saldırılarına ve işgal altındaki Suriye bölgelerinin tarihi, beşeri, kültürel kimliğinin değişmesine yönelik adımlara karşı ciddi bir tavır almalıydı” vurgusu yaptı.
Fransa heyetiyle görüşmeye değinen Özerk Yönetim, görüşmenin Suriye’deki görevlerine yerine getirmeye dair olduğunu kaydetti.
Açıklamada, “Şam’ı bu açıklamalarına son vermeye ve Suriye’deki durumu düşünmeye, sorunların çözüme kavuşması yönünde henüz ilerlemeye kaydedememiş zihniyetinden çıkmaya çağırıyoruz” denildi.