İran’da Kürt düşmanlığı: Kürtçe isimler nüfusa kaydedilmiyor

İran’da Kürt düşmanlığı: Kürtçe isimler nüfusa kaydedilmiyor, Mahabad

İran devleti son dönemde Kürtlere dönük baskıları yoğunlaştırdı. Bunlardan biri de Kürtçe isimlerin nüfus kayıtlarına kabul edilmemesi oldu.

Kurdpa insan Hakları Ağı tarafından yayınlanan raporda Mahabad’da çocuklarına Kürtçe isim vermek isteyen aileye olumsuz cevap verildi.

Mahabad’da Eli Nadiri isimli bir Kürt sosyal medyada bir video yayıladı. Video da oğluna “Ajiman” ismini verdiklerini ve nüfusa gittiklerinde ismin Kürtçe olmasından dolayı ret aldıklarını açıkladı. Eli Nadiri videoda kendisine resmi olarak verilen belgeleri de yayınladı.

Ali Nadiri 62 gündür oğlunun nüfusa kaydedilmediğini belirtti. Tüm uğraşlarına rağmen kendilerine “isim Kürtçe olduğu için nüfusa kabul edilemez, eğer ısrar ediyorsanız konuya ilişkin Urmiye ve Tahran’daki daha üst kurumlara başvurunuz” biçiminde cevap verdiğini açıkladı.

İran devleti çok ince biçimde Kürt kültür sembolleri gasp ediyor ve Kürtlerin bu sembolleri kullanmasını engelliyor. Bilindiği gibi geçen yıl Tahran’da Ahlak Polisi tarafından katledilen Jina Amini’de devlet tarafından kabul edilmediği için ismi resmi kayıtlara Mahsa olarak geçmişti.

Diğer Haberler