Cuma Elbudxeni 31 yıl önce kucağında bebeği varken PKK tarafından katledildi

Cuma Elbudxeni 31 yıl önce kucağında bebeği varken PKK tarafından katledildi

31 yıl önce Cuma Ebdilxeni isimli Kürt vatanseveri Rojava’nın Derik kentinde katledildi. Ebdilxeni’nin katledilmesinin nedeni ise PKK’ye yaptığı eleştiriler.

12 Temmuz 1992 tarihinde evinin yakınlarında henüz kundakta olan küçük kızı Ronahi ile beraberken etrafı PKK’nin milisleri tarafından çevrilir. Ebdulxani öldürüleceğini bilir ve kendini kızının üstüne eğerek kızını korumaya çalışır. Fotoğrafta resmi görülen küçük Ronahi babası sayesinde mermilerin hedefi olmaz. Ebdulxani’nin bu öldürülme biçimi o zaman Derik’te büyük yankı uyandırır. PKK’nin insanlık dışı bu cinayet yöntemine herkes tepki gösterir.

Cuma Ebdilxeni kimdir?

1959 yılında Derik’te dünyaya gelen Ebdilxeni, eğitimini burada tamamladı. Vatansever bir ortamda büyüdü. Suriye askerliği için götürüldü ve Şam’da askerliğini yaptı. Burada karete eğitimi aldı ve Suriye genelinde karete müsabakalarında derecelere girdi. Bir dönem Şam’da yaşadı. Daha sonra Kürdistan’a döndü. Halepçe katilamı gibi olaylardan büyük etkilendi. O dönem çevresinde PKK ile tanıştı ve PKK’ye katıldı.
PKK’nin Derik’teki çalışmalarına büyük katkı sundu. Fakat 1992 yılında PKK’nin halka yaklaşımı, zorla vergi toplama vb konularından rahatsız oldu. PKK’den ayrıldı.

Derik halkı tarafından sevilen Cuma’nın kopuşunun halkı etkilediğini bilen PKK halka göz dağı vermek ve korku salmak için Cuma’yı tehdit etmeye başladı. Cuma PKK tarafından hedefleneceğini aylar önce çevresine söylüyordu. Bunun için gece dışarı çıkmıyor, dikkat ediyordu. Bir gün evinin önünde küçük kızı Ronahi’yi gezdirken PKK’nin on milisi tarafından etrafı sarıldı ve katledildi.

Ebdilxeni vuruluduğu zaman iki çocuğu vardı ve eşi hamileydi.

PKK’nin Rojava cinayetlerinde Suriye devleti hiçbir zaman katilleri yakalamadı

Ebdilxeni’nin akrabaları ölüm yıl dönümünde açıklama yaptı. Ailesi olayın “siyasi bir cinayet” olduğunu ve faillerin ve azmettirenlerin şu anda PYD içinde görevli olduğunu söyledi.

Ayrıca yazar Welid Hac Ebdilgadir de           konuya ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Katiller on kişiye yakındı. Ve bunların bir çoğu halk tarafından görüldü, kimlikleri biliniyor. Fakat aradan yıllar geçmesine rağmen insanlar öldürülme tehdidi altında oldukları için konuşamıyor dedi.

PKK 1980’lerden 2012 yılındaki Suriye ve Rojava’da başlayan süreçten öncede pek çok sivil insanı öldürdü. Bunların bazıları siyasi muhalifti, bazıları PKK’den kopmuştu, bazıları ise sadece vergi vermeyi ret ettiği için öldürüldü. PKK zaman zaman kendi Kuzey Kürdistanlı kadrolarını da Rojava’da vurdu. Bunlardan biri de Mehmet Şener’di. Fakat PKK Suriye devleti PKK’nin cinayetlerine ses çıkarmadı, katiller hiçbir zaman yakalanmadı. Mehmet Şener cinayetinde olduğu gibi bazı cinayetlerde de ortak hareket ettiler.

Diğer Haberler