Cemil Bayık’tan HDP’nin paradigmasını eleştirenlere yanıt: Boş konuşuyorlar

Cemil Bayık’tan HDP’nin paradigmasını eleştirenlere yanıt: Boş konuşuyorlar, HDP; Mesrur Barzani, Haşdi Şabi, PKK, KCK,

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık PKK’nin Avrupa’da yayın yapan televizyonu Sterk’e katıldı. Bayık konuşmasında PKK’nin dönem siyasetini açıklayan değerlendirmeler yaptı. Konuşmasında özellikle Öcalan’ın paradigması, Suriye siyaseti gibi konularda da yorumlar yaptı. Bayık ayrıca Kürdistan Bölgesel yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’nin Türkiye ziyaretini de değerlendirdi.

Bayık: Önder Apo’nun projesine saldırı var

Cemil Bayık seçim süreci ile gelen soru üzerine “HDP’ye saldırılar olduğunu” iddia etti. Bayık, HDP’nin seçim yenilgisi hakkında hiç yorum yapmadı. Hatta HDP’nin oy kaybına bile değinmedi. HDP’yi eleştirmekten çok HDP’yi eleştirenleri hedef yaptı. Ve “boş konuşuyorlar” dedi.
Bayık, “Nasıl ki bazıları sorumlu bir şekilde yaklaşıyor, başarı için tartışmalar geliştiriyorsa, buna karşı bazıları da boş konuşuyor. Çünkü toplumdan kopuklar, topluma karşı bir sorumluluk da duymuyorlar. Faşizmin, soykırımın hizmetindeler. Bu yüzden rahat konuşuyorlar. Konuşmalarında daha çok Rêber Apo’ya, Rêber Apo’nun paradigmasına, PKK’ye saldırılar var. Belki bazıları bunu açıkça belli ediyor ama bazıları da ince bir şekilde yapıyor.” dedi.

Bayık HDP’yi eleştirenlerin “Kürt milliyetçileri” olduğunu iddia etti.  Bayık “Kürdistan’da yurtseverlik ölçülerini Başkan Apo yarattı, bazıları bu milliyetçilik adı altında bu değerlere karşı duruyor” dedi.

Bayık: Türkiyelileşmeyi, Türkiye’yi demokratikleştirme projesini daha fazla savunacağız

Konuşmasında Kürdistan’da milliyetçileri hedef yapan Bayık bu çevrelerin Türk devleti ile beraber hareket ettiğini iddia etti. Böylelikle HDP’yi “PKK’nin istediği biçimde eleştirmeyen” herkesi bir nevi ajan ilan etti.

Bayık ayrıca konuşması boyunca Öcalan’ın Türkiyelileşme projesine sahip çıkarak bu projeyi saldırıyı Türk devletinin yaptırdığını iddia etti. Ayrıca Türk topumunum Öcalan’ın projesinden heyecan aldığını iddia etti. Fakat Türkiye toplumunun neden HDP projesine sahip çıkmadığını, HDP’ye yine sadece Kürtlerin oy verdiğini açıklamadı. Hatta Kürtlerin bu seçimde neden HDP’den uzaklaştığı konusuna da değinmedi.

Bayık konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Nasıl ki Türkiye halkları ve Kürt halkı demokratik ulus paradigmasından büyük bir heyecan ve coşku duyuyor, bu temelde mücadele ediyorsa, bazıları da bundan korkuyor ve buna saldırıyor…. Bunlar Rêber Apo’nun Türkiye’nin demokratikleşme, Türkiyelileşme projesine saldırıyorlar. Bu saldırılarla Emek ve Özgürlük İttifakı’nı ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu süreçte Rêber Apo’nun geliştirdiği projeye daha fazla sahip çıkmak gerekir. Daha fazla Türkiye’nin demokratikleşmesini, Türkiyelileşmeyi, halkların birliğini geliştirmeyi esas almak lazım. Eğer Emek ve Özgürlük İttifakı bunları esas alırsa saldırıların hepsi boşa çıkarılacaktır. İttifak daha güçlü bir şekilde büyür.”

HDP kitlesinin bile eleştirdiği Emek ve Özgürlük ittifakına da sahip çıkan Bayık bu ittifakın neden gün geçtikçe kan kaybettiğini de açıklamadı.

Bayık yine konuşmasında Kürdistan halkını tecride karşı eylem yapmaya çağırdı.

ANF Cemil Bayık’ın Başbakan Barzani’nin Türkiye ziyareti yorumunu vermedi

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin Türkiye ziyareti önümüzdeki dönem siyaseti için oldukça önemliydi. Fakat PKK medyası ilk günden bu yana bu ziyaret üzerinde şaibe yaratmak için girişimlerde bulundu.

PKK Türkiye’de Mayıs ayında yapılan seçimlerdeki beklentisini bulamaması ve kitlesinde yaşanan kırılmadan sonra dış bir düşman yaratarak kendini motive etmeye çalışıyor. Yine her zaman olduğu gibi KDP’yi hedef yapıyor.

Bu kez de Mesrur Barzani’nin Türkiye ziyareti üzerinden yorumlar yaptılar.

Cemil Bayık’da konuşmasında bu ziyarete ilişkin yorumlarda bulundu. Fakat ilginç bir biçimde ANF Bayık’ın bu konuya ilişkin yorumlarını yer vermedi. ANF’nin neden konuyu yazılı hale getirmediği bilinmiyor. Fakat PKK’ye yakın çevreler “Bayık’ın konuşmasındaki ifadelerin yeteri kadar sert olmadığı için verilmemiş ola bileceğini” söylüyor.

Bayık konuşmasında “Mesrur Barzani’nin görüşmelerinin ardından Qamişlo’ya saldırı oldu ve Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, Eşbaşkan Yardımcısı Leyman Şiwêş ve Meclis Üyesi Firat Tûma şehit düştü.” dedi. Fakat bunun Mesrur Barzani’nin Türkiye ziyareti ile ne alakası olduğunu açıklayamadı. Çünkü Qamişlo Rojava’nın bir kenti ve neredeyse haftada iki kez dron saldırısı oluyor ve PKK yöneticileri hedef alınıyor. Yani Qamışlo’da PKK yöneticisi Yekbun Amude kod adlı Leyman Şiweş ve beraberindekilerin hedef alınmasının Mesrur Barzani ile ilgisi yok.
PKK hangi görüşmesini açıklamış ki, başkalarının görüşmelerinden açıklama bekliyor

Cemil Bayık Başbakan Barzani’nin Türkiye görüşmelerine dönük açıklama yapmasını istedi. Kaldı ki görüşme aleni biçimde yapılmış ve gerekli açıklamalar yapılmıştı.

PKK’yi yakından takip eden siyasi gözlemciler PKK’nin 40 yıldır Suriye, İran, Irak ve Türkiye istihbaratları ile gizli ilişkiler geliştiren ve yaptığı hiçbir görüşme için açıklama yapmayan PKK’nin öncelikle kendi gizli görüşmelerini açıklamaları gerektiğini düşünüyor.

Darka Mazi’nin baş vurduğu siyasi gözlemciler “PKK’nin diğer devletlerle yaptığı görüşmeler bir yana, Kürdistan Bölgesi karşıtı koalisyonla yaptığı görüşmeleri hatırlatarak, Kürt gençlerinin koluna Haşdi Şabi arması takarak, Şengal’i ve Kerkük’ü Kürdistan koparma projesine sahip PKK’nin önce çıkıp kendi bu ihanetini açıklaması gerekir” dediler.
Ayrıca siyasi gözlemciler “Cemil Bayık hangi sıfatla yapılan görüşmelerin içeriğini soruyor. Kürdistan Bölgesi meşru bir yapıdır. Başkan sadece Kürdistan halkına karşı sorumludur. Bayık ne kanuni ne meşru yapıdır. İran ve ırak ile Hewler’i kuşatma, Kürdistan Bölgesi’ni küçültme projesinin taşeronudur” dedi.

Diğer Haberler