Qamişlo saldırısında asıl hedef kimdi?

Qamişlo saldırısında asıl hedef kimdi? Liman Şiwys, Yekbun Amude, Tiltemir, Kamişlo, Türkiye, PYD, hava saldırısı,

Dün, Tirbespiyê-Qamişlo yolu üzerindeki Til Şeir köyü yakınlarında bir araca dönük SiHA saldırısı yapıldı. Saldırıda PYD’ye bağlı kaynaklar ikisi kadın biri erkek üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre saldırı sonucunda Qamişlo Kantonu Eş Başkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Liman Şiwêş ve araç sürücüsü Fırat Tûma hayatını kaybetti. Ayrıca Kanton Eş Başkanı Gabi Şemûn da yaralandı.

Hawar News gibi kaynaklar Yusra Derweş’in adını öne çıkarsa da aslında araçta hedef alınan kişinin başka biri olduğu düşünülüyor.

Asıl hedef Liman Şiweş (Yekbun Amude) mi?

Öncelikle araçtaki Liman Şiweş’ın bir PKK kadrosu olduğu ve asıl yöneticinin kendisi olduğu belirtiliyor.

Liman Şiweş’in 1969 yılında Rojava’nın Amude kentinde doğduğu belirtiliyor.  1988 yılında PKK ile ilişkilenerek Bekaa’daki Mahsum Korkmaz Akademisi’nde siyasi ve askeri eğitim alıyor. 1990 yılında Kuzey Kürdistan çalışmalarına gönderiliyor. Amed, Garzan gibi birçok yerde çalışma yürüttükten sonra 1998 yılında tekrar Suriye’ye gidiyor. Liman Şiweş’in PKK içinde Yekbun Amude ismini kullandığı biliniyor.

Şiweş 2000’li yıllardan sonra PKK’nin Kürdistan Bölgesindeki örgütü PÇDK’de ve ayrıca Rojava örgütü PYD’nin değişik kollarında çalışma yürüttüğü biliniyor.

Yekbun Amude 2019-2022 yılları arasında ise PKK’nin Yekitiya Star ve Kongre Star isimli kadın yapılanmasında görev alıyor.
Yekbun Amude son bir yıldır ise PKK’nin kadın örgütü PAJK’ın Rojava’daki koordinasyonu içinde yer alıyor.

PAJK oluşturduğu koordinasyonu ile görünen sivil yönetimi arka planda yöneten kadroları bir nevi müfettiş gibi atıyor. Liman Şiweş’in de (Yekbun Amude) Kamişlo Kantonu’nda ki esas kadın yönetimi olduğu gelen bilgiler arasında.

Fakat PKK’ye yakın kaynaklar Liman Şiweş’in eski bir PKK kadrosu olsa bile etkili bir isim olmadığını, orta düzeyde bir kadro olduğunu belirtiyorlar. Türk devletinin çok belirgin olmayan bir ismi neden hedeflediği ise bilinmiyor. Ve yerel kaynakların bir bilgisi kafada soru işareti yaratıyor. Arabada başka biri daha mı vardı?

Üçüncü bir kadın var mı?

Yerel kaynaklar arabada hayatını kaybeden üçüncü bir kadın olduğunu iddia ediyor. Bazı Arapça sosyal medya hesaplarında arabada “Kuzeyliler gibi Kürtçe konuşan, uzun saçlı bir kadın” vardı biçiminde bilgi paylaştı. Ayrıca SOHR’da arabada üç kadının hayatını kaybettiği yazdı.

Darka Mazi ekibi bu bilgiyi yerel kaynaklara teyit ettiremedi. Rojava örgütü ise çoğu zaman kayıpları, isimleri ve olayın ayrıntılarını gizleyerek basına manipüle edilmiş bilgi servis ettiği bilgileri yeterince güvenli değil.

Fakat Türk devletinin Rojava’da nasıl oluyor da bu denli hedefli eylem yapa bildiği tartışma konusu. PKK; Kürdistan Bölgesi sınırları içinde yapılan bu tür saldırılarda hatta boş dağlardaki gerillaların hedeflenmesinde sürekli olarak Bölge Hükümetinin bilgi verdiğini ileri sürüyor. Sürekli olarak PDK ve Peşmerge güçlerini sorumlu tutuyor. Fakat Rojava’da yüzdü yüz kendi denetimindeki alanlarda bu denli isabetli vuruşların nasıl yapıldığı konusunda ise bir açıklama yapmıyor.

Diğer Haberler