Zaxo’da 1’inci Şal u Şepik Festivali düzenleniyor

Zaxo’da 1’inci Şal u Şepik Festivali düzenleniyor

21 Haziran günü Zaxo’da bir festival düzenleniyor. Kürtlerin tarihi kıyafeti şal u şepiki tanıtmak ve yaşatmak amaçlı festival bir gün sürecek. Festival tarihi Pira Delal- Delal Köprüsünde gerçekleşecek, Zaxo, Akre, Amediye ve Şırnak’tan katılımcılar olacak.

Şal  ve şepik denen kıyafat koyunun sırt yönünden elde edilen ince bir iple dokunuyor. Yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur. Şal, geniş boru paçalı olup pantolon yerine giyilir. Gömleğin üstüne şapik denilen parça giyilip, bele şutik denilen bir kuşak bağlanır. Bu kıyafete ek olarak erkekler başlarına puşi bağlar.

Festivalin organize komitesinde yer alan Dilxaz Mustafa bu kıyafetlerin ilk dokuma atelyölerinin Zaxo’da olduğunu söyledi. “Tarihi yüzlerce yıl öteye gidiyor, ilk başta bölgedeki Yahudiler dokuma işini yapıyor, sonra diğer Hristiyanlar devr alıyor. Şu anda hala bu işi yapan insanlar var” diyen Mustafa Şal u şepikin kültürler arası ortaklaşmayı ve beraberliği de temsil ettiğini söyledi. Mustafa ayrıca şal ve şepikin sadece belli sınıfa ait olmadığını da vurguladı.

21 Haziran’da saat 6.30 sıralarında başlayacak olan festivalde birçok etkinlik düzenlenecek. Gençlerden oluşan 15 kişilik bir ekip defile düzenleyecek ayrıca dğer Kürt kıyafetleri de sergilenecek.

Diğer Haberler