Irak Parlamentosu’ndaki bütçe görüşmelerinde YNK Kürdistan karşıtları ile aynı cephede oy kullandı

Irak Parlamentosu’ndaki bütçe görüşmelerinde YNK Kürdistan karşıtları ile aynı cephede oy kullandı

Irak parlamentosu 2003-2004-2005 yılı bütçe tasarısındaki Kürdistan’la ilgili bölümü onayladı. Kürdistan karşıtı İran yanlısı şii taraflar Kürdistan Bölgesi karşıtı bazı kararlar almak için harekete geçti. Şii taraflar bütçe görüşmeleri ile Kürdistan Bölgesi’nin siyasi konumunu küçültmek için adımlar atmak istedi.

Bağdat’taki bu anti-Kürdistan koalisyonuna karşı dün gece Irak parlamentosunda yapılan oylama Kürdistani siyasi taraflar ortak tutum aldı. Fakat YNK Kürdistani taraflara katılmadı ve anti-Kürdistan koalisyonunun yanında oy kullandı.

Bu YNK’nin bu komploya katışının ilk adımı değildi. 25 Mayıs gece Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu, Kürdistan Bölgesi’nin payına ilişkin değişiklikleri içeren bütçe tasarısının 13. ve 14. maddelerini onaylamıştı. Komisyonda yer alan çok sayıda Kürt üye toplantıyı terk etmişti fakat komisyonun YNK’li üyeleri.  İki maddede yapılan değişiklikler, komisyonun Şii üyeleri tarafından önerilen değişikliklerdi ve Kürdistan Bölgesinin idari yapısını etkileyecek kararlardı. Kürdistan halkının bir gecede yoksullaşmasını ve Irak hükümetinin insafına terk edilmesini getirecek, Kürdistan’ın kendi zenginliğinin çok altında ekonomik haklara sahip olmasına yol açacaktı.

Buna rağmen YNK’li iki üye Şiilerle beraber oy kullanmış ve İran yanlısı Haşdi Şabi lideri Hays Xazali gibi radikal isimler YNK’ye resmi olarak teşekkür açıklaması yapmıştı.

YNK’nin Kürdistan karşıtı bu yasayı desteklemesinin altında yatan temel neden ise Kürdistan karşıtı yasada kendi istedikleri bir maddenin yer almasını sağlamaktı. YNK “eğer Kürdistan eyalet yönetimleri isterse kendi bütçe payını Bağdat’tan direk alabilir” maddesi karşılığında tüm Kürdistan’ın statüsünü tehlikeye atan bu karara ortak oldu.

YNK’nin denetiminde olduğu Süleymaniye Kürdistan Bölgesinden alması gereken tüm bütçeyi aldığı ve sınır kapılarından alınan gümrük bedellerini Kürdistan hazinesine devretmeyerek kendisi kullanıyor. Buna rağmen sürekli olarak ekonomik sorunlar yaşanıyor, maaşlar ödenmiyor, hizmetlerde aksamalar var, projeler durduruluyor.  Bunun nedeni ise YNK yönetiminin sınırsız yolsuzluğu.

YNK yapılan yolsuzluk ve hırsızlıklarını devam ettire bilmek için Süleymaniye’yi ayrı bir ekonomik yapıya dönüştürmek için Kürdistan Bölgesinin statüsünü tehlikeye atacak adımlardan kaçınmıyor.

Diğer Haberler