PKK Gulan Garzan’ı (Filiz Yerlikaya) neden katletti? 

PKK Gulan Garzan'ı (Filiz Yerlikaya) neden katletti?  PAJK Kongresi, Özel Kuvvet PKK;

PKK tarihinde karanlık cinayetlerin bir çoğu hala aydınlatılmayı bekliyor. PKK kurulduğu 1975 yılından bu yana hem kendi içinde hem de siyasi hareketler içinde pek çok insanı katletti. Bu cinayetlerin büyük çoğunluğu aydınlatılmış değil. Şahitler susuyor, aileler çocuklarını aramıyor. PKK de bu nedenle cinayetlerinden hiç hız kesmeden devam ediyor.
Bunlardan biri de Gulan Garzan “Filiz Yerlikaya’nın cinayetidir. Fakat Gulan cinayeti PKK’nin kendisinin katledip sonra şehitlik mertebesi verdiği bir cinayettir. PKK her yıl Gulan Garzan’ın öldürüldüğü 7 Haziran tarihinde bir açıklama ile kendisin anmaktadır.


Gulan Garzan- Filiz Yerlikaya kimdir?

32 yaşında iken her yanı PKK’lilerle dolu olan Kandil’de ki bir vadide, üstelik de 300 kadının olduğu bir vadide öldürülür Gulan. PKK Gulan’ın bir komplo ile öldürüldüğünü açıklamıştır. Gulan gerçekten bir komploya kurban gitmiştir.

Gerçek adı Filiz Yerlikaya olan Gulan Garzan, 1970 yılında Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde doğar, Ankara’da büyür ve orda üniversiteye gider. Bir müddet cezaevinde kalır ve daha sonra Abdullah Öcalan’ın yanına Şam’a gider. Oradan Amed ve Garzan’a kadar olan bölgede çalışır. Öcalan yakalandığı zaman kendini fedai eylem yapmaya önerir. PKK’nin o zaman kurduğu “intikam tugaylarının” yönetimidir. Kendisi bizzat Ankara’ya intihar eylemi yapmaya gider. Fakat Öcalan eylemleri durduğu için eylem yapmaz.

Gulan PKK ve devlet arasında kurye miydi?

Filiz Yerlikaya, PKK ve Devlet arasındaki ilişkilere şahit olmuş bir isimdir.  2000 yılından sonra PKK’nin Özel Kuvvetlerinde üst düzeyde faliyet yürütür. devletle yapılan görüşmelere katılır, bir kurya gibi rol alır. Ayrıca ilginçtir o dönem Türkiye içindeki bazı özel kuvvet birimleri tutuklanır, uyuyan birimler tutuklanır. Bunların bilgisinin PKK’nin Gulan yolu ile devlete ilettiği düşünülüyor. Ayrıca Gulan Özel Kuvvet içinde PKK’nin pek çok infazı vb olaylara da tanık olur. 2001-2002 kışı yaptığı çalışmaların aslında bu halka hizmet etmediğine kanat getirir ve çevresine der ki “artık beni çok rahatsız eden şeyler var, uygun bir ortam olursa konuşup her şeyi anlatacağım.

 Gulan’ın anlatacakları Abdullah Öcalan ve PKK kurucusu Ankara gurubunun devletle ilişkilerini açığa çıkaracak, önemli şeylerdi. Gulan bunların şahidiydi.

Cemil Bayık ve sınırlı bir PKK yönetimi Gulan’ın ortadan kaldırılması kararını aldılar. Fakat Gulan’ı tutuklamak için gerekçe yoktu. Gulan Fedai adı verilen PKK özel kuvvetlerinin yönetimiydi. PKK direk vurmak yerine komplo ile öldürmeyi tercih etti.

PAJK Kongresi yapılırken infaz edildi

Gulan PAJK’ın 4’üncü kongresi yapılırken infaz edilir. Kendisi aslında kongrenin delegesidir. Kongre’nin 8’inci günü aniden rahatsızlanır ve toplantıya gitmez. Hasta yattığı odasında boğulmuş olarak bulunur.  PKK hiçbir otopsi yapmadan Gulanı alel acele o gece gömer. PKK yapısına da “ YNK’nin gönderdiği kontrolarak boğdu” demiştir. Oysa ki 1.78 boyundaki, karate ve yakın dövüş eğitimi almış, dağ gibi ve silahlı bir kadını tek başına bir insanın boğması gerçek değildir. Gulan’ın arkadaşlardı öldürülmeden önceki birkaç saat içinde aniden rahatsızlandığını, ishal ve kusma belirtisi gösterdiğin söylerler.

Ayrıca Gulan’ın infaz edildiği yerin 100 metre ötesinde 300 insanın olduğu bir kongre yapılmaktadır. Evet gulan PAJK kendi kongresini yaparken vurulmuştur. Oysaki etrafta o vadiye gire bilecek hiçbir güç yoktur. Alan direk PKK kontrolündedir.

Gulan’ın PKK içinden vurulduğu net bir gerçektir. Sadece bildiklerinin kurbanı olmuştur.

Gulan PKK için önemli işler yaptığını düşünüp, canla başla çalışırken PKK yönetimi Gulan’ın şahitliğinden kurtulmak için onu infaz ettirmiştir.

Gulan olayının hazin yönü PKK’nin Gulan’ı öldürttükten sonra birde onu kahraman ilan etmesidir. PKK Gulan’ı o denli yüceltmiş ve övmüştür ki insanların aklına onu boğanların PKK’nin derin yönetimi tarafından görevlendirildikleri akla bile gelmiyor. Gulan cinayetinin en tarjik yönü PKK’nin hem öldürüp hem de kahraman ilan etmesi, Gulan üzerinden rant elde etmesidir.

Diğer Haberler