PKK’nin Amediye’de 5 Peşmerge’yi şehit etmesinin üzerinden 2 yıl geçti

PKK’nin Amediye’de 5 Peşmerge’yi şehit etmesinin üzerinden 2 yıl geçti, Amediye, Sere Elho, Metina, Özgür Jiyanda, Karayılan, Bese Hozat, Mustafa Karasu, PDK; HGP; KCK

2021 yılı Haziran ayında Amediye kırsalında bulanan Metina dağı çevresindeki Sere Elho’da, beş Peşmerge PKK’nin pususunda şehit düştü.

Hejar Subhî Zikrî – Akreyî, Qaid Reşo Ismaîl – Kelekê, Ezwer Ebdulrehman – Hewlêrê, Îmad Merûf Mihemed – Berê Gare, Karwan Tewfîq Teha- Dinarte, Akre adlı Peşmerge Kürdistan topraklarını korumak için görev başındayken PKK’nin organize pususunda şehit düştü.

Neler olmuştu?

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 30 Nisan tarihinde bir açıklama yaparak “Metina’ya kalıcı üs kuracağız” açıklamasından sonra Peşmerge güçleri TSK’nın yayılmasını önlemek için alandaki stratejik tepelere Peşmerge güçlerini yerleştirerek bu yayılmayı engellemek istemişti. Bu amaçla daha önce çatışmaların yaşandığı Hiror, Ore, Keste hatının bir bölümünede Peşmerg güç yerleştirmişti.

Serê Elho alanına Peşmerge güçlerine yerleşmesi de Kürdistan için önemli bir adımdı. Çünkü bu biçimde Berwari Bala’da başlayan Türk operasyonunun Nêhêli alanına ulaşması engellenmiş oluyor. Ayrıca Amediye şehrinin uzak ve yakın savunması yapılıyordu.

Serê Elho geçmişte de Peşmergenin yer aldığı bir alandı. IŞİD saldırıları sonucu buradaki peşmerge güçleri  azaltılmıştı. Peşmerge Bakanlığı bu Peşmerge noktalarını güçlendirerek alanda güvenliiği sağlamayı hedefliyor.

Peşmerge’nin TSK’nın yayılmasından rahatsızlık duyduğunu ve ana noktaları tutarak TSK’nin ele geçirmek istediği hatları tutmak istiyor.

Fakat PKK bunu engelleyerek SHMEL tipi füze ile 5 Peşmergeyi şehit etti, 4 Peşmerge ise yaralandı.

PKK yönetimi ve medyasının dezenformasyonu

Olayın daha ilk dakikasında PKK medyası “Türk savaş uçakları Peşmergeyi vurdu, ölüler var” manşeti ile haber yaptı. PKK yönetiminde Murat Karayılan gibi isimlerde dahil olmak üzere büyük bir utanmazlıkla saldırıyı biz yapmadık dedi. Ayrıca iddialarını güçlendirmek için de YNK’de kendileri ile beraber hareket bazı Peşmergeleri konuşturarak saldırı havadan yapıldı dedi.

Oysa saldırıya uğrayan araç yandan vurulmuştu. Ayrıca saldırıda kullanılan  roketin kalıntıları yerden atıldığını ispatlıyordu.

21 Haziran günü PKK’den ayrılan bir HPG komutanı saldırının HPG tarafından yapıldığını açıkladı.

PKK, 2021 yılında Peşmergenin girmesini engellediği alana 2022 yılında tek bir gün çatışmadan Türk ordusuna teslim etti. Bölge halkı PKK’den alanı PKK’ye bırakması için ricada bulunduklarını fakat PKK’nin Kabul etmediğini söylediler.

Talimat KCK-PKK yönetiminden

2021 yılında KCK yöneticileri medyada sürekli olarak Peşmerge güçlerine saldıracaklarının sinyalini veriyordu.

Bese Hozat: 3 Ağustos 2020’de PKK’nin Avrupa’da yayın yapan TV’si Sterk’e çıkıp “PKK ve KDP savaşırsa bu Brakuji olmaz” diyerek savaş startını verdi.

Mustafa Karasu: 20 Ağustos 2020’de PKK’nin Medya Haber Televizyonuna çıkan Mustafa Karasu da “Aslında KDP ile savaş brakuji sayılmaz” dedi.

Murat Karayılan: 26 Ağustos 2020 tarihinde yine PKK’nin yayın organı Sterk TV’ye çıkarak Kürdistan Bölge Hükümetini tehdit ederek “Ben fedailere gidip Kürtleri öldürün talimatı vermek istemiyorum” demişti.

PKK’nin Peşmerge ile savaşma kararını Kürdistan Bölgesinin duyarlığı engelledi. Tüm tahriklere rağmen Peşmerge güçleri gerekli alanları tutu ve Türk ordusunun Amediye üzerindeki baskısını engelledi.

Diğer Haberler