Kerkük’te ordu halkın toprağına el koydu, Kürt ve Türkmen çiftçiler yolları trafiğe kapattı

Kerkük'te ordu halkın toprağına el koydu, Kürt ve Türkmen çiftçiler yolları trafiğe kapattı

 Kerkük’e bağlı Topizawa ilçesinde yaşayan Kürt ve Türkmen çiftçiler, Irak Savunma Bakanlığı’nın tarlalarına el koymasını protesto etmeye devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi 140. Madde Komitesi Başkanı, “Biz bu uygulamaya karşıyız ve kabul etmiyoruz. Çözüm için tüm yasal yoları kullanacağız” dedi.

Bugün Kerkük’te bir araya gelen Kürt ve Türkmen çiftçiler, tarlalarının gasp edilmesine karşı Kerkük Havalimanı’na giden ana caddeyi trafiğe kapattı.

Irak ordusu, Topizawa ilçesindeki binlerce dönümlük araziyi Irak Savunma Bakanlığı’nın kullanımına sokmak istyor. Ancak söz konusu arazilerin tamamı 140. madde kapsamında olduğu için devletin bu arazilere el koyma hakkı bulunmuyor.

Osmanlı döneminden kalma tapulara sahip olan çiftçiler de tarlaları iade edilinceye ve talepleri karşılanıncaya kadar sokakları boşaltmayacaklarını ve eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Parti (PDK) Milletvekili Najwa Hamid Kakeyi de protestoculara destek oluyor.

Najwa Hamid Kakeyi Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Irak ordusunun çiftçilere müdahale etmek için değil, barışı ve düzeni sağlamak için orada olması gerektiğini söyledi.

Najwa Hamid Kakeyi, “Çiftçilerin tapusu var ve tarlaların sahibi onlar. Dolayısıyla tüm bu sorunlar yasal yollarla çözülecektir” dedi.

“Tarlamız namusumuzdur” sloganını atan çiftçiler, sorunu çözmek için Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’ye çağrıda bulundu.

Diğer Haberler