Irak Ordusu bu saban saat 5.30 sularında Maxmur Kampı’nın çevresini ablukaya aldı. Kamp uzun yıllardır PKK’nin yönettiği ve kendi siyasi ajandasına göre askeri ve siyasi bir kamp olarak kullandığı bir alan.
Uluslararası kurallar mülteci kamplarının etrafından çevrili olmasını gerekli kılıyor. Ayrıca kampın etrafının sarılmasının Maxmur halkına bir zararı yok, tam tersine kampı dışarıya karşı koruyor.
Ayrıca Irak ordusu halka neden kampın etrafını güvenlikli hale getirmek istediğini açıkladığı da belirtiliyor.
Iraklı yetkililer: Kamp sivil bir kamp olursa BM geri dönecek
Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre Iraklı yetkililer “kampın silahlı gruplar tarafından kullanılıyor olma ihtimalinden dolayı kampı denetim altına almak istediklerini ve tamamen sivil bir mülteci kampı haline getirmek istediklerini” Maxmur’a iletti. Fakat bu karar PKK’nin kamptaki askeri faaliyetini etkileyeceği için PKK tarafından kabul edilmedi ve halkın oturma eylemi yapmasını istedi. Halk canlı kalkan olarak kullanıldı.
PKK engellemek için harekete geçti
Yerel kaynaklar ayrıca PKK’nin Dışilişkiler Komitesi’nin konuya ilişkin olarak YNK’ye Bağdat ile konuşması için baskı yaptığı belirtiliyor. Ayrıca aynı komite Bağdat’taki Şii şahsiyetler ve yetkililerle de görüşerek bu kararın “Şengal’deki ve Kerkük çevresindeki ortaklıklarına zarar vereceğini” belirttiği de gelen bilgiler arasında.
Uzun yıllar Maxmur Kampına yerleşmiş olan PKK özellikle 2014 yılındaki IŞİD saldırısından sonra Maxmur Kampı’nın yerinin değişmemesi ve kampta askeri bir güç yerleştirme konusunda İran ile anlaştı. Bu çerçevede PKK Maxmur’daki askeri gücünü Şii çıkarlarına göre mevzilendirdi. PKK’nin yaptığı anlaşmaya göre Maxmur’daki yapısı da tıpkı Şengal’deki YBŞ gibi Haşdi Şabi’nin resmi bir parçası olacaktı. Fakat Irak’ta değişen durumlar nedeni ile bu gerçekleşmedi. Buna rağmen kampın çevresindeki Karaçox dağında PKK’nin üç ayrı tünel-mağarasının olduğu ve 150’ye yakın askeri güç bulundurduğu belirtiliyor. Ayrıca kampın içinde de askeri ve sivil güçleri var.
PKK Maxmur kampını Süleymaniye-Kerkük-Musul-Şengal hattındaki önemli bir güzergâh olarak kullanıyor.
Kamp bir askeri merkez olarak kullanılıyor
Birçok illegal iş burada gerçekleştiriliyor. Burada ki öz savunma isimli birimi aracılığı ile Güney Kürdistan’da cinayetler işledi. Örneğin 17 Temmuz 2019 tarihinde Hewler’deki Hokkabaz Restorana yapılan ve üç kişinin ölümüne yol açan saldırının planlaması ve emri Maxmur Kampı’ndaki bu birim tarafından verilmiş ve cinayeti işleyenlerin bazıları kampa kaçmıştı.
Kamp neredeyse PKK tarafından bir toplama kampı haline getirilmiş durumda. Güvenlik gerekçe gösterilerek tüm sokaklara ve evlerin önüne Mobese sistemi yerleştirilerek halkın hareketi 24 saat gözetleniyor.
PKK kampı kendi çıkarları için hedef yaptı
Maxmur Kampı uzun yıllardır PKK siyasetinin bir parçası olarak kullanılıyor. 1994 yılında Türk devletinin baskısından kaçan halkın büyük bölümü Duhok ve Zaxo sınırları içindeki kamplarda kaldı. Fakat PKK bir bölümünü kendi siyasi ajandası için Haftanin, Ertuş, Maxmur gibi birçok kampa götürdü. Kampta kendi yaralı ve gazi gerillalarını yerleştirdi. Bir nevi kamp geri cephe görevi gördü. Ayrıca
2004 yılındaki Köye dönüş yasasından faydalanmasına izin vermedi. Halk kaçak yoldan Türkiye’ye giderek resmileşti. Hatta kamptaki gençler içinde Türk devletine askerlik yapanların sayısı çok fazla. Bazıları ile paralı askerlik yapıyor. Hewler’deki Türkiye Konsolosluğu’nun önündeki insanların büyük bölümü Maxmur kampında yaşayanlardan oluşuyor.