İran devleti Jina Amini gösterilerine katılan 3 kişi idam etti

İran devleti Jina Amini gösterilerine katılan 3 kişi idam etti

 İran yargısı, geçen yıl İsfahan’daki gösterilere katılan üç kişinin bu sabah idam edildiğini duyurdu. İran resmi medyası, söz konusu mahkumları üç güvenlik görevlisini öldürmekle suçladı.

İran Adalet Teşkilatı Medya Müdürlüğü, Salih Mirhaşimi, Macid Kazimi Şeyh Şabani ve Said Yakubi Kurdisfili’nin idam cezalarının bu sabah İsfahan’da infaz edildiğini açıkladı.

İdam edilen üç mahkum, geçen yıl 15 Ekim’de İsfahan’daki gösteriler sırasında tutuklanmış ve İran yargısı tarafından iki Besic ve bir güvenlik görevlisini öldürmekle suçlanmıştı.

Resmi İran medyası, üç göstericinin itirafta bulunduğu bir video yayınladı ancak kednileri de güvenlik güçlerinin öldürülmesinde rol aldıklarını yalanladı.

İsfahan mahkemesi tarafından ölüm cezası verildikten sonra halka açık bir mektup gönderen protestocular, idam edilmelerine izin verilmemesi çağrısında bulunmuştu. Uluslararası Af Örgütü ve İranlı insan hakları örgütleri, İran’ı idam cezalarını durdurmaya çağırmıştı.

Geçen yıl Eylül ayında Jina Emini’nin İran’da “ahlak polisi” tarafından öldürülmesi üzerine Rojhılat (Doğu Kürdistan) ve İran’da gösteriler düzenlenmişti.

İran binlerce kişiyi gösterilere katılmakla suçlanarak tutuklamıştı.

İran yargısı, Muhsin Şakari, Macid Rahnavar, Muhammed Mehdi Keremi ve Muhammad Hoseyini adlı göstericilerin idam cezasını uygulamıştı.

Diğer Haberler