PKK’nin Şengal fitnesi devam ediyor: 1920’den beri Irak’a bağlayız kimse bizi koparamaz

PKK’nin Şengal fitnesi devam ediyor: 1920’den beri Irak’a bağlayız kimse bizi koparamaz

PKK, Şengal’de ki çıkarları için Ezidiler arasında fitne çıkarmaya devam ediyor. Şengal anlaşmasının uygulanması için Ezidi halkın, Ezidi Dini kurumlarının, Irak hükümeti ve uluslararası yapıların harekete geçmesinden sonra PKK Şengal’deki saldırgan ve yıkıcı tutumunu arttırdı. PKK’nin etrafından toplanan ekonomik ve askeri rant yiyen bir gurup hem Dünya Ezidilerinin Mir’i Hazım Beg’i hedefleyen açıklamalar yaptı hem de “Şengal’i kimse Irak’tan koparamaz açıklaması yaptı”

PKK’nin rantçı gurubu: Kimse bizi Irak’tan koparamaz

PKK’nin Şengal’de ekonomik bir rant ağı var. Bu rant ağının içinde olan bir gurup Ezidi de PKK tarafından Şengal Aşiretler Birliği adı altında bir gurup kurmuşlar. Özünde PKK’nin Rojava sınırından yaptığı gıda-silah ve uyuşturucu ticaretinden faydalanan bu gurup kendi ekonomik rant kapılarının kapanmaması için Şengal’deki belirsiz ve karmaşık durumun devam etmesini istiyorlar. Ezidiler içindeki bu işbirlikçi ve rantçı kesim bunun için PKK’nin siyasi ajandasına göre açıklamalar yapıyor.

En son olarak dün PKK’nin bu yapısının sözcüsü olan Daxil Murat tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Tüm dünya bilsin Şengal Irak bayrağı altında faaliyet yürütüyor. Irak devletinin kurulduğu 1920 yılından bu yana Şengal Irak hükümetine bağlıdır. Şengal idari olarak Musul’a bağlıdır. Musul da Merkezi Hükümetine bağlıdır.  Hiçbir zaman bu değişmeyecek, değiştirilemeyecek. Kimse bunu değiştiremez.  Bizim tutumuz budur bunu insanlara söylemek istiyoruz”

Ezidiler için yeni ferman Laleş’ten kopmaktır

Tarih boyunca Ezidiler büyük zulümlere uğradılar, 73 tane ferman gördüler. Topraklarına el kondu, sürüldürler, her defasında kadınları ve malları ganimet olarak görüldü. Fakat bu katilamlara rağmen Ezidi toplumu birbirinden kopmadı, içte fitne olmadı, Laleş ve dini yapılar etrafında kenetlendi ve bunun için bugüne değin varlığını korudu.
PKK şimdi, Ezidilerin yüzlerce yıldır ayakta kalmasını sağlayan kurumundan Ezidi Ruhani meclisi ve Laleş’ten kopararak 73 Ferman’ın Ezidilere vermediği zararı veriyor. Sadece kendi siyasi ajandası için Ezidi toplumunu bölerek kendisine bağlı bir gurup yaratarak bu gurup üzerinden sırf propaganda yapmak için Ezidileri birbirine kırdırmak istiyor.

Ezidiler Mirlik ve Laleş’ten koparsa Ezidiler tüm fermanların yapamadığını yapacak ve bitecektir.  PKK’nin Ezidiliğe bu kötülüğü yapmasına dur denmelidir.

PKK’nin Şengal’de bırakmak istemidiği kadar büyük bir ekonomik, siyasi ve askeri rantı vardır. Şengal’i bırakmak PKK için büyük bir tehlikeler getirir. Bunun için PKK paramparça olmuş Ezidi halkını bölerek kendini ve çıkarlarını kurtarmak istiyor.

Diğer Haberler