Enfal Soykırımının 35’inci yıl dönümünde kurbanların yakınları ve soykırımdan kurtulanlar Irak’ın güneyindeki Semawa çölünde bulunan Nugra Salman Kalesi’ni ziyaret etti. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Enfal’le özdeşleşen hapishaneye giden aileler Enfal kurbanlarına ithafen açılan fotoğraf sergisini gezdi.
Dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in talimatı ile Baas rejimi tarafından 1986’da başlatılan ve 8 aşamada hayata geçirilen Enfal Soykırımı Harekatında iki yıl içerisinde 182 binden fazla Kürt katledildi. Harekat, 14 Nisan 1988’de Süleymaniye’nin güneyindeki Garmiyan bölgesinde başladı.
Irak’ın Mussenna vilayetinde bulunan Semawa çölünün ortasındaki Nugre Selman Kalesi, soykırım döneminde bir toplama kampı olarak kullanıldı.
Adı, “ölüm kampı” olarak soykırım ile özdeşleşti. Buraya getirilen binlerce kişi işkenceden geçirildi, katledilerek toplu mezarlara gömüldü.
Nuhre Selman’daki sergide Enfal’i canlı canlı yaşayan çok sayıda çocuğun fotoğraflarına yer verildi.
Irak parlamentosu üyesi Sirwa Mohammed, “Binlerce Kürdün hapsedildiği ve daha sonra bir kısmının katledildiği Nugre Selman Kalesini tarihi bir kanıt olarak kalması için kalıcı bir müzeye dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi.
Irak Yüksek Mahkemesi, 2008’de Enfal’i insanlığa karşı bir suç olarak tanıdı. Ancak bunca yılk, Enfal’dan sağ kurtulanlar veya kurbanların aileleri için çok az şey yapıldı.
Enfal’de ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık 4.500 köy ve yerleşim yeri yıkıldı.
Sergiyi açan araştırmacı Simko Sabır, “Bu sergiyi açma amacım, Enfal harekatında masum, farklı yaştaki Kürt çocuklarının sırf Kürt oldukları için öldürüldüğünü göstermektir. Daha bir günlük olup katledilen çocuklar vardı” dedi.
KDP vekili Şivan Kelari’nin de içinde bulunduğu kalabalık gurup burada yakınlarının fotolarını Nugreselman kalesine astı. Şiirler okundu, ağıtlar yakıldı. Duygusal anların yaşandığı ziyaret sırasında enfalden kurtulan bazı kişilerde yer aldı.