Peşhabur sınır kapısının kapatılma nedeni ortaya çıktı: “PYD’nin ‘kırmızı çizgileri aşan tutumu’ nedeni ile kapatıldı”

Peşhabur sınır kapısının kapatılma nedeni ortaya çıktı: "PYD'nin'kırmızı çizgileri aşan tutumu' nedeni ile kapatıldı"

 Kürdistan Bölgesi ve Rojava arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı Müdürlüğü, kapının kapanmasını PYD’nin “kırmızı çizgileri aşan” tutumu nedeni ile yaşandığını belirtti.

Peşhabur Sınır Kapısı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kapının 16 Ocak 2013 tarihinde Başkan Mesud Barzani’nin Rojava halkına destek ve insani yardım maksadıyla açıldığı hatırlatıldı.  Şimdiye kadar sınır kapısı için Başkan Barzani’nin öncülüğünde 3 anlaşma yapıldığı belirtilen açıklamada “Kapının yönetimi için ortak bir idare var ancak PYD tüm anlaşmaları ihlal eti ve dayatmacı politikasına devam etti” ifadelerine yer verildi.

PYD kapıdan silah getirmek istiyor, Koalisyon’da bunun delilleri var

PYD’nin bu sınır kapısı yoluyla Kürdistan Bölgesi’ne silah ve mühimmat sokma istediğini belirten Peşhabur Sınır Kapısı Müdürlüğü, PYD’nin bunun Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenliği bozmak istediğini ve bunun delillerinin Uluslararası Koalisyon güçlerinde de mevcut olduğunu vurguladı.

“Şimdiye kadar PYD ve onun politikalarına karşı Suriye Kürdistan’ı halkı için sabrettik” ifadelerine yer verilen açıklamada “Ancak bizi ilişkileri gözden geçirme noktasına getirdiler. Halkın da bunu kabul etme hakkı var. PYD sahte sloganlarını terk etmeli çünkü artık kimse onlara inanmıyor” ifadeleri kullanıldı.

PYD’nin hatalarına çok katlandık ama değişmediler

Kürdistan Bölgesi’nin kapının insani yardım ve halkın ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde açık tutulmasının önemini defalarca vurguladığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kapının açılmasıyla ilgili birçok siyasi ve teknik soruna rağmen Başkan Mesud Barzani, Suriye Kürdistanı’ndaki halka ve halkımıza hizmet etme sorumluluğunu üstlenmekte ısrar etti.

Suriye Kürdistanı’ndaki tüm halkımıza ve tüm topluluklara açıkça belirtiyoruz ki Kürdistan’a yönelik asılsız suçlama politikasını sürdüren Demokratik Birlik Partisi’nin Kürdistan’ı suçlayan asılsız politikalarına, birçok baskı ve onur kırıcı hatalarına katlandık. Kırmızı çizgileri aşıp komplolarını tekrar ettiler. Bu yaklaşımı değiştirmek için çok çabaladık. Yolları ve kapıları sürekli kapalı tuttular. Sadece kendilerini haklı görüyorlar. Milletimiz için her şeye katlandık ama artık bu tutum kabullenemeyeceğimiz ve tahammül edemeyeceğimiz bir boyuta geldi.

Bu tutum ve davranışlar bizi Demokratik Birlik Partisi ve kapı yönetimi ile ilişkilerimizin niteliğini yeniden gözden geçirmeye yöneltti. Halkın da artık bu davranışları kabul etmeme hakkı var. Bu tutumu göz önünde bulundurmalıdırlar. Halkımıza zarar gelmemesi için biz de elimizden geleni yapacağız.”

“PYD kimsenin inanmadığı yalan sloganları bırakmalı” denilen açıklamada, “Halkımız için zorunlu ikamet tek seçenek Kapı, bir partinin değil herkesin hizmetinde ve siyasi müdahaleden uzak tutulmalı” ifadelerine yer verildi.

Diğer Haberler