Bugün Kürt Dil Bayramı, 15 Mayıs 1932’de yayın hayatına başlayan Hawar Dergisi’nin Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesine katkıları nedeniyle her yıl 15 Mayıs tarihi, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanır.
Kürt aydını Celadet Eli Bedirxan’ın bir grup Kürt aydını ile çıkardıkları Kürtçe Hawar dergisi, 15 Mayıs 1932’de yayın hayatına başladı. İlk Kürtçe dergi olan Hawar’ın yayın hayatına başladığı tarih 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
Celadet Eli Bedirxan tarafından hazırlanan Hawar dergisi, 15 Mayıs 1932’de Suriye’nin başkenti Şam’da yayın hayatına başladı.
İlk 23 sayısı latin ve Arap alfabeleri ile hazırlanan Hawar’ın diğer sayıları latin alfabesi ile basılmış ve 1943 yılına kadar yayın hayatına devam eden derginin toplamda 57 sayısı çıkmıştır.
Kürtçe’de latin alfabesinin ilk kez kullanıldığı dergide Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi dışında Sorani ve Kirmancki lehçeleri ile de yazılar yer almıştır.
Derginin yazar kadrosu şu şekildedir: Celadet Bedirhan, Rewşan Bedirhan, Dr. Kamuran Ali Bedirhan, Osman Sabri, Kadrican, Cegerxwîn, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza (Yusuf), Lawê Fendi, Ahmet Nami, Hasan Hişyar, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Goran, Tevfik Vehbi, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Hevindê Sorî, Lawêki..
Dergide yazmalarını sağladığı ve etrafına topladığı Kürt aydınları ile ‘Hawar Ekolü’nü oluşturan Celadet Eli Bedirxan, Hawar’ın ilk sayısında şunları Hawar’ı şu şekilde tanımlar: “Hawar bilimin sesidir. Bilim ise insanın kendini tanımasıdır. Kendini tanımak kurtuluş ve güzelliğin yolunu açar. Kendini tanıyan herkes, kendisini tanıtabilir de. Hawar’ımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıtacak. Çünkü dil bizim temel varlık sebebimizdir. Hawar yeni doğandır ve bizim, Kürtler’in çocuğudur.”