HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçim sonuçlarına ilişkin, “Oylarımızda bir azalma olduğu doğru, özellikle Batı illerinde bu azalma daha dikkat çekici. Bir başarısızlık söz konusu” dedi.
Yeşil Sol Parti ve HDP, 14 Mayıs seçimlerinin ardından kesin olmayan sonuçları değerlendirdi.
HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş sözcüleri Uçar ve İbrahim Akın, seçim sonuçlarına dair HDP Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.
Uçar, seçimlerde önlerine koydukları hedeflere tam olarak ulaşmadıklarını belirterek, “Seçim sonuçlarının bizler açısından başarı olarak görülemeyeceği açıktır. Seçim startının verildiği ilk günden bu yana her gün siyasi saiklerle gözaltı tutulama operasyonlarına maruz kalan partimizin çalışmaları linç girişimleriyle durdurulmak istenmiştir. Kobani kumpas davalarıyla başlayan süreç seçime doğru tam bir baskı iklimine dönüşmüştür. Kapatma davası Türkiye’de eşit ve adil bir seçim yarışını engellemiştir. Milyonlarca seçmenimizin iradesine kumpas ve kapatma davasıyla ipotek konmak istenmiştir” ifadelerini kullandı.
“Tek liste” açıklaması
Uçar, “Yeşil Sol Parti’nin kısa sürece seçime hazırlanması ve tanıtımının yapılmasıyla ilgili zorluklar yaşadık. Yandaş medyanın uyguladığı sansür ve izolasyon ile birlikte zorluklar daha da arttı. Bunun yanı sıra yeni bir ittifakı örgütlemenin sahaya yansıyan dezavantajları ve HDP olarak, Yeşil Sol Parti olarak tek liste ve tek parti ile seçime girme ısrarımıza rağmen bu önerimizin hayata geçmemiş olmasının ortaya çıkardığı sonuçlar da seçim sonuçlarını belli düzeyde etkilemiştir” diye konuştu.
“Burada bir başarısızlık söz konusudur”
Sonuçlara ilişkin konuşan Sancar ise şunları kaydetti:
“Seçimlerle birlikte elbette bir formül arayışı gerekiyordu. Tek listenin en uygun formül olduğunu başından beri söyledik. Bununla birlikte ittifakı da korumayı hep önemsedik. İttifaklarda böyle riskler olabiliyor, bu risklerin bazıları da bu seçimde gerçekleşmiştir. Bunu elbette hem kendi kurumlarımızda hem ittifak ortaklarımızla oturup değerlendireceğiz.
Oylarımızda bir azalma olduğu doğrudur, özellikle Batı illerinde bu azalma daha dikkat çekicidir. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için bütün illere ilişkin verileri önümüze koymamız gerekiyor ancak bir durum son derece açık, burada bir başarısızlık söz konusudur.
Bundan önceki seçimlere göre Batı’da daha az oy almış olmamız bizim açımızdan elbette bir sorun teşkil etmektedir. Sebeplerini tartışacağız. Bizim eksikliklerimizi, özeleştiri sürecinde değerlendireceğiz.
“Meclis’in üçüncü büyük grubu olmayı sürdürüyoruz”
Oy kaybımızın ne kadar olduğunu bütün veriler netleşince daha sağlıklı söyleyebileceğiz. Şu an bizim Yeşil Sol Parti’yle aldığımız oy oranı yüzde 9,33 görünüyor. 2018’e göre bir düşüş var. Milletvekili sayısında da bir azalma var ama bu dramatik bir düşüş değil. Meclis’in üçüncü büyük grubu olmayı sürdürüyoruz. İtirazlarımız var, bu itirazlar nasıl sonuçlanacak onları göreceğiz.
YSK’nın bütün verileri açıklandıktan sonra milletvekili sayımızın artması ihtimali de var, buna rağmen bizim önümüze koyduğumuz hedeflerimizin gerisinde olduğumuz ortada. Bunun da bütün yönleriyle kurumlarımızda tartışılacağını bir kez daha söyleyelim. Bu oy kaybının çeşitli nedenleri olabilir. Mazeret değil ama seçimlere zor şartlarda girdiğimiz biliniyor. Kapatma davası, seçim sürecini dizayn etme konusunda önemli bir faktör olmuştur. Yeşil Sol’la seçime girmenin handikapları da olmuştur.
İkinci tur açıklaması
Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili stratejik bir karar aldık. Bu kararın seçmenimiz tarafından benimsendiğini ve hayata geçirildiğini görüyoruz.
Bizim bu kararımız cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda Cumhur İttifakı lehine sonuçlanmamasını sağlayan en önemli unsur olmuştur. İkinci tur önümüzde ise seçmenimizin partinin politik kararlarına bağlılığı bunda belirleyici faktör olmuştur.”