Kürt alim Şeyh Maşuk Haznevi’nin Esad rejimi tarafından kaçırılmasının üzerinden 18 yıl geçti

Kürt alim Şeyh Maşuk Haznevi’nin Esad rejimi tarafından kaçırılmasının üzerinden 18 yıl geçti Rojava, Kamişlo

Suriye istihbaratı tarafından 10 Mayıs 2005’te Şam’dan kaçırılan ve daha sonra 1 Haziran 2005’te Deyrezor’da cansız bedeni bulunan Kürt İslam alimi Şeyh Maşuk Haznevi’nin katledilmesinin üzerinden 15 yıl geçti. Haznevi’nin “Hak sadaka ile değil, güç ve kudretle alınır” sözü hala Rojava’da dilden dile dolaşıyor.

Qamışlo’nun Til Marûf köyünde dünyaya gelen Şeyh Maşuk Haznevi, babası Şeyh İzeddin Haznevi’nin izinden giderek ömrünü İslam ilmini öğrenmeye adadı. Nakşibendi şeyhi olan ailesinin Serhat’tan buraya göç ettiği söylenir.

Şayh Maşuk Haznevi, 1978’de Şam’daki el Eminiye lisesini birincilikle bitirdikten sonra Suudi Arabistan’ın Medine kentindeki İslam İlimleri Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1984’te üniversiteyi bitirdi ve Suriye’ye dönerek hem babasının medresesinde hem de değişik medreselerde dersler verdi.

2001’de Lübnan’da bulunan el İmam el Evzai fakültesinden “İslam’da yaşam güvencesi” konulu tezde mastır diploması aldı. Daha sonra Pakistan’ın Karaçi kentindeki İslam Üniversitesi’nden “Taklit ve mezhepler arasındaki fitnede rolü” konulu tezi üzerinde doktora diploması aldı.

Şeyh Maşuk İslam dinini ezilen halklar için bir kurtuluş yolu ve Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerinin savunulacağı en doğru yol olarak görüyor ve bunu propaganda ediyordu.

Qamışlo’da 12 Mart 2004’te başlayan ve Rojava’daki diğer kentlere yayılan halk ayaklanması esnasında halka hitaben yaptığı açıklamalar ve çağrılarla halkı serhildana teşvik etti bir direniş lideri gibi hareket etti.

Esad Rejiminin hedefi oldu

Beşar Esad yönetimindeki Suriye yönetimini çok sert dille eleştiren Şeyh Maşuk Haznevi, bu çıkışı nedeniyle rejiminin hedefi haline geldi.

Şeyh Maşuk Haznevi, 10 Mayıs 2005’te gece Şam’da ikamet ettiği evde Suriye istihbaratı tarafından zorla kaçırıldı. Haznevi, Şam’a yakın bir cezaevinde ağır işkencelerden geçirildi. Rojava halkı bu süreçte onun için bir kez daha ayaklandı.

28 Mayıs 2005 günü, gördüğü ağır işkenceler nedeniyle Şam’da bulunan Tişrin Askeri Hastanesi’ne acil olarak götürüldüğü ve aynı gün hastaneden çıkarıldığı öğrenildi. 31 Mayıs 2005’te, Suriye emniyet güçleri Haznevi’nin mezarının bulunduğunu haber vererek evlatlarını alıp Deyrezor’a götürdü. 1 Haziran 2005 günü de Şeyh Maşuk Haznevi’nin naaşı açık bir mezarda ailesine verildi.

Şeyh Maşuk Haznevi, yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı bir cenaze töreniyle, Kamışlo’daki Kudurbeg Mezarlığı’nda toprağa verildi. Şeyh’in “Hak sadaka ile değil, güç ve kudretle alınır” sözü her zaman Kürtlerin esin kaynağı oldu.

Şeyh Maşuk’un ailesinin yaşadığı ev, 2014’te IŞİD tarafından talan edildi. Ailesi ve çocukları köyden göç etmek zorunda kaldı.

Diğer Haberler