Murat Karayılan: “Önder Apo Türkiye birliğinin temelidir”

Murat Karayılan: “Önder Apo Türkiye birliğinin temelidir”

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan son dönemde seçim gündemi ile sık sık TV’ye çıkarak çağrılarda yapıyor. En son olarak bugün PKK’nin Avrupa’da yayın yapan ANF adlı medyasına konuştu. Açıklamasında birçok konuya değinen Karayılan özellikle de Öcalan konusuna değindi. Karayılan Öcalan’ın Türkiye’nin birliğinde oynadığı role vurgu yaptı.

Karayılan açıklamada “Herkes bilmeli ki Önder Apo Türkiye birliğinin temelidir. Eğer bu konuda bir zarar olursa, ortalıkta Türkiye birliği de kalmaz. Değil on yıllarca, yüz yıllarca halklar arasında yeni bir düşmanlık başlar. Bunun için de herkes sorumluluğuna sahip çıkmalıdır.” dedi.

Öcalan “Türkiye’ye hizmet etmek istiyorum”

PKK lideri Abdullah Öcalan 1999 yılında Kenya’dan Türkiye’ye getirilirken uçakta konuşmuş ve “benim annem Türk, devlete bir hizmet gerekirse yaparım” demişti.

Öcalan’ın yakalanmasından kısa bir süre sonra ise PKK yıllarca savunduğu “bağımsız birleşik Kürdistan” amacını terk etmiş ve “Kürtlerin devlete ihtiyacı olmadığını” iddia etmişti. PKK “devletlerin zamanı geçti” söylemini yeni dönem paradigması olarak somutlaştırmıştı.

Daha sonra Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında İmralı’da Türk Ordusunun komutanlarından Hasan Atilla Uğur ile sohbetleri yayınlanmıştı. Öcalan bu konuşmalarda Türk Subayı Uğur’a “Türk devletinin taşeronu olurum, bana izin verin Türk devletinin Ortadoğu’nun en büyük gücü olmasını sağlayalım” demişti. Öcalan aynı konuşmalarda “Erbil’de Kürt devleti kurmak istiyorlar, bu Türkiye için tehlikelidir. Bizi destekleyin Hewler’i beraber alalım, Barzani’yi, Talabani’yi nefes almaz duruma getirelim” demişti.

Öcalan bir açıklamasında Türkiye’nin Misakı Milli sınırlarına dönmesi için de çaba harcayacaklarını söylemişti. Murat Karayılan’ın tekrardan “Öcalan’ın Türkiye’nin birliğinin teminatı” olduğunu söylemesi akıllara Öcalan’ın geçmişteki söylemlerini getirdi.
Öcalan’ın hayatı tehlikede mi?

Karayılan konuşmasında liderleri Abdullah Öcalan’ın hayatının tehlikede olduğu konusunda imada bulundu.  Murat Karayılan seçimlerde Abdullah Öcalan’ın seçim döneminde gündem yapıldığını iddia ederek “Önder Apo’yu hedefleyebilecekleri yönünde kuşkular da oluşturuyor. Bu çerçevede şu an Önder Apo’nun güvenliği tehlike altındadır” dedi.

Murat Karayılan’ın bu açıklamasının da gerçek hayatta bir karşılığı olmadığı ve sadece propaganda amaçlı söylediği düşünülüyor.  Abdullah Öcalan’ın hayatı Türk devletinin kast ede bileceği bir durum gibi görünmüyor. Çünkü Türk devleti geçmiş sürecin dışında özellikle 1999 yılından bu yana yani 24 yıldır Abdullah Öcalan ile Kuzey Kürdistan siyasetini kontrol ediyor.  Öcalan gerektiğinde ateşkes, gerektiğinde savaş ilan ediyor. Bu nedenle Abdullah Öcalan’ın yaşaması Türk devleti açısından çok önemli.

Halk Öcalan için sokağa çıkar mı?
Ayrıca siyasi gözlemciler Kuzey Kürdistan’da PKK’nin radikal dar bir kitlesi dışında hiç kimsenin aslında Öcalan için tepki vermeyeceğini belirtiyor.  Kuzey Kürdistan’da Öcalan için yapılan eylemlere katılım tüm taşıma kitleye rağmen düşük bir sayıda.  Yani 1999 yılında ki gibi Öcalan için tüm Kürtlerin tepki vereceği bir süreç beklenmiyor.

Fakat Karayılan’ın gergin seçim öncesi Abdullah Öcalan’ın hayatı konusunda gerçeği olmayan iddialar ortaya atmasının altında yatan nedenin siyasi bir hesaptan kaynaklanacağını düşünüyorlar. PKK daha öncede kendi kitlesini harekete geçirmek için “Önderlik zehirlendi, önderlik kalp krizi geçirdi” gibi söylemler kullana bileceğine dikkat çekiyor. Bu da akla PKK’nin seçim sonrası bazı hamleler planladığını getiriyor.

Diğer Haberler