Kürdistan Bölgesi Hükümeti: Şengal’de provokasyon yapmak isteyen güçler var

Kürdistan Bölgesi Hükümeti: Şengal’de provokasyon yapmak isteyen güçler var

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Dış ülkeler raportörü yazılı bir açıklama yayınlayarak Şengal’de yapılmak istenen provokasyonları değerlendirdi.  Yazılı olarak yapılan açıklamada 28 Nisan günü Şengal’de camiye saldırı biçiminde organize edilen provokasyonun hem medyada hem de Şengal’deki bazı eller tarafından organize edildiği belirtildi.

Medyada karanlık bir el olayı büyüttü

Hükümet açıklamasında medyada karanlık bir elin olayı bilinçli olarak abarttığı ve şunlar söylendi: “ Son zamanlarda bazı sosyal medya hesabı ve sitelerle sınırlı olarak Ezidilere dönük bir saldırı yapılmıştır.  Geçtiğimiz Cuma günü de birkaç imam Ezidilere dönük açıklama yapmıştır. Bazı medya hesapları da bu açıklamaları bilinçli biçimde işlemiş, abartmıştır. Kürdistan hükümeti bu iki tarafın tutumunu da kabul etmemektedir. Ezidileri korumak ve her türlü haklarının sağlanması konusunda hükümet büyük bir sabır ve irade göstermiştir.” denildi.

İmamlar ve Ezidiler bir araya geldi

Açıklamada tarafların bir araya gelerek sorunu hallettiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: “Hükümet adına şunu açıklıyoruz Kürdistan’da 6500 cami vardır, bunlardan dört tanesinde Şengal’de Camiye saldırı yapıldığı konusunu değinilmiştir. Daha sonra hükümetin müdahalesi ile bu imamlar ve Ezidi din adamları bir araya gelmiş konuyu tartışmış ve ortak bir basın açıklaması yaparak konuyu aydınlatmıştır. Müslüman din adamları açıklamalarının tüm Ezidileri hedef alan sert açıklamalar olmadığını sadece Şengal’de bir gurup gencin yaptığı bir olay olarak konuya değindiklerini söylemişlerdir. Ayrıca Müslüman din adamları açıklamada ‘tüm Ezidilere saygılı olduklarını, Şengal’de ve Kürdistan Bölgesin’de ortamı karıştıran Kürdistan’daki dini birleşenler arasında karmaşa yaratmaya çalışan bu dış ele karşı tutum alınması” gerektiğini belirtmişlerdir.

İmamlar sosyal medyada da açıklama yaptı

Kürdistan Bölgesi hükümetinin açıklamasında ayrıca Ezidileri hedef gösterdiği iddia edilen imamların sosyal medya da açıklama yaptıkları, Ezidileri hedef almadıklarını söylediklerini belirtildi.  Açıklamada Kürdistan Bölgesinin bu imamlar hakkında da inceleme başlattığı da belirtildi.

Kürdistan Bölgesi Yönetimi Ezidilerin her zaman yanında oldu

 Açıklamada ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin Ezidileri her konuda desteklediği de belirtilerek şunlar söylendi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Ezidî kardeşlerimizin IŞİD terör örgütünün saldırıları sonrasında her türlü hakkının korunması için önlem aldı.  Hükümet Ezidilerin haklı davasına sahip çıktı ve Şengal’de yaşananların tümünü belgeledi, Ezidi Soykırımı olarak tanınması için binlerce belge topladı, diplomatik girişimde bulundu.

Kürdistan Bölgesi kurumları ve Kanunları Ezidilerin haklı davasının yanındadır

Açıklamada hükümetin Ezidilere olan desteğinin sözde olmadığı pratik olarak da Ezidilere karşı suç işleyenlerden hesap sorulduğu da belirtilmiştir. Ayrıca “şu ana değin 5170 dosya hazırlanmış bunlardan 2324 dosya hakkında karara gidilmiş, 2000 dosya hakkında ise süreç devam etmektedir. Ayrıca 2916 kişi kayıp olarak kayda alınmıştır. 2022 Şubat ayına değin 3552 Ezidi kurtarılmıştır” dendi.

Neler olmuştu?

28 Nisan günü Irak Hükümeti Şengal’e 25 aileden oluşan Arapları göndermiş ve bunların içinde  IŞİD’e yardım edenler olduğu da öğrenilmişti. Bunun üzerine bir gurup Şengal’deki bir camiyi taşlamıştı.
Daha sonra sosyal medyada cami yakıldığı yönünde haberler çıkmış ve eski bir görüntü yayınlanmıştı. Daha sonra tüm provokasyonun ardında PKK’nin olduğu öğrenilmişti. Darka Mazi olayı PKK’nin alandaki kurumları içinde kimlerin orgaze ettiğini detaylı olarak yazmıştı: https://darkamazi.com/archives/1024654

PKK Müslümanlar ile Ezidileri karşı karşıya getirerek Ezidileri Kürdistan Bölgesinden koparmak için Sosyal medyada olayı abartan yayınlar yapmış Ezidileri kışkırtmaya çalışmıştı., Buna rağmen Kürt siyasetçilerin duyarlığı buna engel olmuştu.

Müslüman Kürt din adamları konuya el atmış, Zaxo ve Duhok’tan imamlar Ezidi ileri gelenleri ile bir araya gelmişti.

Diğer Haberler