Seid Gabari’yi kaybedişimizin üzerinden 3 yıl geçti

Seid Gabari’yi kaybedişimizin üzerinden 3 yıl geçti

 Kürt sanatçı Seid Gabari 4 Mayıs 2020 yılında  hayatını kaybetti. Seid Gabari uzun zaman Hewler’de bir hastanede kanser ile savaşmıştı.

13 Nisan 1956 yılında Haseki’nin Xirbe Kejê köyünde doğdu. On yaşından itibaren müzik ile ilgilendi. Yoksulluk ve Suriye rejiminin Kürtlere olan baskısını hissetti.

1966 yılında Cegerxwin ve Seydaye Tirej ile tanıştı ve onlardan etkilendi. 1967 yılında saz çalmayı öğrendi ve 1969 yılında ilk konserini verdi.

1970 yılında devrimci şarkılar söylediği için Qamişlo’daki bir konser esnasında tutuklandı. İşkenceler gördü ama geri adım atmadı. Kürtçe şarkılar ve Kürdistani şarkılar söylemeye devam etti. Seydaye Tirej’in Bilbile Dilşad şarkısı Kürtlere büyük ilham verdi.

Peşmerge saflarında yer aldı. Saddam zindanlarında kaldı. Baskılar nedeni ile Avrupa’ya gitti. 2004 yılında Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü kazanmasından sonra Hewler’e yerleşti.

Kürt müziğine devrimine müzik ile destek veren Gabari 1970’lerden günümüze vatansever Kürtlerin acısı ve sevincine şarkıları ile katıldı. 51 yıl boyunca Kürtçe şarkı söyledi. Gabari Hewler’in Mela Amer köyünde yapılan bir törenle toprağa verildi.

Diğer Haberler