PKK, Şengal’i felakete sürükledi: Araplar Şengal’e geri dönüyor, Ezidiler sokaklarda protesto gösterileri yaptı

PKK, Şengal’i felakete sürükledi: Araplar Şengal’e geri dönüyor, Ezidiler sokaklarda protesto gösterileri yaptı

 Şengalliler, IŞİD’in saldırılarında örgüte yardım eden Arap ailelerin dönüşünü protesto etti.

Onlarca Şengalli, 25 Arap ailenin Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda Şengal’e dönüşünü protesto etmek için gösteri düzenledi. Zaman zaman halk ve şehirdeki yapılar arasında çatışmalar yaşandı.

Şengal sınırında düzenlenen gösteride IŞİD’in saldırıları olduğu dönemde örgütün Şengal’i işgal etmesine yardım eden ailelerin dönüşüne tepki gösterdi. Bu ailelerin sayısı şimdilik 25. Fakat sayınını daha da artması bekleniyor.

Söz konusu ailelere dönüş sırasında Irak güvenlik güçlerinin eşlik ederken, Şengalliler Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı’nın kararının geri alınmasını talep etti.

Tüm bunlar olurken PKK ise olaya sessiz kaldı. Çünkü PKK’nin Şengal’deki gücü Haşdi Şabi bu ailelerin Şengal’e gelmesini organize eden yapının başında yer alıyor.  Yani Arapları PKK’nin ortakları getiriyor. Ayrıca PKK zaten Şengal-Tilafer hattındaki Araplarla da ilişkili olduğu için aslında Arapların gelmesini koordine ediyor.

PKK medyası olayı çarpıtıyor

Arapların gelişinin ortağı olan PKK bu nedenle de medyasında Şengal’e IŞİD ile bağlantılı Arapların gelişi ve Ezidi halkının tepkisin gizleyerek farklı haberler yapıyor. PKK medyasına göre gelen “Araplar arasında iki suçlu var ve halkı bu suçluların YBŞ’ye teslim edilmesini istiyor”. Oysa ki durum tam tersi. Ayrıca PKK medyası kendisi ve ortak hareket ettiği Haşdi Şabi’yi aklamak için suçu Irak ordusuna yıkmaya çalışıyor.

Şengal Anlaşması’nın uygulanmaması Ezidileri felakete sürüklüyor

Bağdat ve Erbil arasında 10 Ekim 2020 yılında imzalanan anlaşma Şengal halkı ve Ezidi Kürtler için önemli bir kazanımdı. Çünkü bu biçimde Ezidiler Bağdat ve yerel siyasi yapılar içinde önemli bir yere sahip olacaklar ve pazarlık yapma şansları olacaktı. Ayrıca tüm idari ve güvenlik güçleri de Ezidilerden oluşacaktı. Fakat PKK ve Haşdi Şabi bu anlaşmanın uygulanmasını engellemek için elinden geleni yaptı. Böylelikle Kürdistan güçlerinin Şengal’e girmesini engelledi. Böylelikle bu kaos ortamında Şengal’de herkesi her istediğini yapabilir oldu ve Ezidiler mağdur oldu.  Hatta PKK kendi çıkarları için Ezidi Mir’ini bile hain ilan etti.

Şimdi 25 Arap ailenin getirilmesi de bu mağduriyetlerden sadece biri.

PKK, kendi çıkarları için Şengal halkının ferman travmasını suistimal ederek Ezidileri büyük bir felakete sürüklüyor.

Diğer Haberler