Kürdistan İnsan Hakları Ağı: bir yılda 123 gösterici öldürüldü

Kürdistan İnsan Hakları Ağı: bir yılda 123 gösterici öldürüldü

 Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın hazırladığı rapora göre, bir yıllık süre zarfında Rojhılat (Doğu Kürdistan) ve İran’da 11’i çocuk 123 gösterici İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, 21 Mart 2022’den 21 Mart 2023’e kadar bir yıllık hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Buna göre Rojhılat genelinde gösterilere katılan 11’i çocuk 123 kişi İran güvenlik güçleri tarafından ateş açılarak veya işkence ile öldürüldü.

Rapora göre 112 kişi güvenlik güçleri tarafından doğrudan ateş edilerek veya dövülerek öldürüldü.

Yine 8 kişi işkence altında veya cezaevinden çıktıktan kısa bir süre sonra öldü. Bu süre zarfında ayrıca 2 şüpheli ölüm kaydedildi.

Rapora göre en fazla can kaybı 48 kişiyle Urmiye vilayetinde yaşandı.

Yine Sine’de 39, Kirmaşan’da 21 kişi, İlam’da 1 kişi hayatını kaybederken Tahran’da 6 Kürt vatandaşı, Elbruz’da 5, Horasan Razavi ve Kazvin’de de birere kişi hayatını kaybetti.

Tahran’da Jina Emini isimli Kürt kadının “İran ahlak polisi” tarafından 13 Eylül 2022’de gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybetmesinin ardından İran ve Rojhılat’ta protesto gösterileri başlamıştı.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre İran ve Rojhılat genelinde son aylarda gerçekleşen protestolarda 573 kişi öldü. Bu süre içerisinde 22 bin kişi de gözaltına alındı.

Diğer Haberler