YNK tarafından İran’a teslim edilen Mustafa Selimi’nin idamının üstünden üç yıl geçti

YNK tarafından İran’a teslim edilen Mustafa Selimi’nin idamının üstünden üç yıl geçti

 Doğu Kürdistanlı mücadele insanı Mustafa Selimi’nin idam edilişinin üzerinden üç yıl geçti. Selim’i İran’ın Saqqez kentindeki cezaevinden firar ederek Süleymaniye’ ye gelmiş ve YNK güçleri tarafından yakalanarak İran devletine teslim edilmiş beş gün sonra idam edilmişti.

Olay yaşandığı zaman kamuoyundan gelen tepki nedeni ile YNK güçleri olaydan bilgilerinin olmadığını açıklamıştı. Fakat daha sonra belgeler Selimi’nin YNK tarafından teslim edildiğini gösterdi.   Hengaw İnsan Hakları Örgütü olayı deşifre etmişti. Ayrıca Gazeteci Ali Ciwanmerdi’de belgelerle Selimi’nin teslim edilişini doğrulamıştı. Ayrıca Kürdistan Bölgesi hükümeti olaydan bir bilgisi olmadığını açıklamış ve Parlamentosu da bir heyet kurarak araştırma yapmış ve sonuç raporu yayınlamıştı.

Raporda neler yer aldı?

Rapor komisyonda yer alan Erşed Husên, Hîkmet Miḧemed, Rizgar Îsa Siwar, Nizar Mela Ebidulẍefar ve Miḧsîn Husên imzası ile hazırlandı. Rapor, Mistefa Selîmî cezaevinden firar eden 6 mahkûm ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ne geçmeyi kararlaştırdığı, bazılarını giriş yaptığı bazılarının ise gelmekten vazgeçtiği belirtilerek “Mistefa Selîmî 2 Nisan 2020 tarihinde Güney Kürdistan’ın Pêncwên ilçesinin Germek nahiyesinin SîyaGwûze köyüne ulaşmış, oğluna kısa mesaj atarak güneye ulaştığını söylemiştir” ifadeleri de yer almıştı.

Komisyonun raporunda, Mistefa Selîmî’nin SîyaGwûzê köyünün camisine gittiği, orda geceyi geçirdiği ve köy halkından bazılarının kendisini gördüğü, daha sonra köyden bir kişinin coronavirus tehlikesi nedeniyle asayişi bilgilendirdiği, daha sonrası asayiş güçlerinin köye gelerek Mistefa Selîmî’yi götürdüğü ayrıntıları yer almıştı.

Raporda ayrıca Mistefa Selîmî’nin ailesi ile yaptığı görüşmede, Kürdistan Bölgesi’ne geçtiğini ve ordan İran’a teslim edildiğini söylediği bilgisi de yer almıştı.”

Diğer Haberler