Mazlum Abdi: Suriye ordusuna katılmayı umuyoruz

Mazlum Abdi: Suriye ordusuna katılmayı umuyoruz

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi, dün Arap medyasından Al-Sharq ile bir röportaj gerçekleştirdi

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi DSG’nin Türkiye ile “Suriye topraklarındaki işgalini sona erdirme”  müzakeresine bağlı olarak gelecekte Suriye ordusuna katılmasını umduğunu ifade etti.

Abdi, Al-Sharq’a “DSG’nin Suriye rejimi ile ilişkileri olduğunu ve bunları geliştirmek istediğini” söyledi, ancak “Suriye rejiminin bu konuda uzlaşmaya yakın olmadığını belirten Abdi, “Şam’ın diğer ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesine de karşı olmadığını” kaydetti.

DSG Komutanı Abdi ayrıca “DSG’nin Suriye güçleri ve Suriye topraklarının savunma sisteminin bir parçası ve hesaba katılması gereken bir güç olduğunu, savaşçılarının sayısının 100 bini aştığını” söyledi.

2019’da Suriye ordusu daha önce Demokratik Suriye Güçleri üyelerini kendi saflarına katılmaya çağırmıştı, ancak DSG, Fransız haber ajansı AFP’a göre “Satüsünü koruyan siyasi bir çözüme” varılması gerektiğini vurgulayarak daveti reddetmişti.

Şam ile ilişkilerin normalleşmesi

Abdi, “Suriye çözümüyle ilgili herhangi bir tartışma DSG’yi dikkate almalı ve biz bunu Suriye devletine ve uluslararası koalisyona bildirdik. Demokratik Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’e karşı mücadelesini sürdürüyor ve sürdürecek. Aksi takdirde hiçbir çözümü ve uzlaşmayı kabul etmeyeceğiz.”

Abdi, Türkiye ile  Şam ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlarla ilgili olarakda işgal sürdüğü müddetçe, “Kürt halkı kanları pahasına normalleşmeye karşıdır” dedi.

Abdi ayrıca,  Erdoğan’ın “Suriye devleti, Suriye halklarının çıkarlarına uygun olması gereken bir çözüme şu anda hazır değil” dedi.

Ankara ile müzakere şartları

Türkiye ile ilişkiler sorulduğunda Abdi, “Ankara’nın Suriye’de elini serbest bırakan ve Suriye Demokratik Güçlerinin kanını döken herhangi bir anlaşmaya” karşı çıktı, ancak “Suriye topraklarını işgaline son vermesi şartıyla Türkiye ile müzakere etmeye istekli olduğunu” ifade etti. “

Abdi, ‘’Türkiye topraklarımızı işgal etti ve insanlarımızı Afrin’den, Serekani’den, Tel Abyad’dan sürdü ama işgalin ve demografik değişimin sona erdirilmesi ve halkımıza yönelik saldırılarının durdurulması konusunda bizimle diyaloğa hazırsa o zaman biz de Ankara ile diyaloğa hazırız.” Dedi.

Rojava’daki saldırılar

Rojava’da uluslararası koalisyon güçlerini hedef alan son saldırıların arkasında kimin olduğu sorusuna Abdi, “Koalisyonun bölgeden çekilmesini isteyen birçok güç var ve bunu özellikle dörtlü anlaşma aracılığıyla açıkça söylüyorlar. İran, Türkiye, Rusya ve Suriye’yi içeriyor .

Mazlum Abdi, “Amerikan güçlerine yönelik herhangi bir saldırının bizim güçlerimize de zarar verdiğini, dolayısıyla bu saldırıların Suriye halkının çıkarına olmadığını” vurgulayarak, “bu saldırıların durdurulması” çağrısında bulundu.

Süleymaniye havaalanı saldırısı

Geçen hafta DSG,  Abdi ve ABD güçlerinin Irak Kürdistanı’ndaki Süleymaniye havaalanında bulunduğunu ve Bağdat’ın Türkiye’ye atfedilen bir saldırıda hedef alındığını, daha önce komutanının havaalanında bulunmadığını reddeden bir açıklama yayınladıktan sonra açıklamıştı. .

DSG komutanı bu konu hakkında ise şunları söyledi: “Ortaklarımızla birlikte Süleymaniye şehrinde IŞİD ile mücadele çalışmalarımız vardı ve Süleymaniye’deki Amerikan müttefiklerimiz ve terörle mücadele güçlerimizle çalışmalarımızın sona ermesiyle Türklerin konvoyumuzu hedef alan bir saldırısına uğradık.’’

Saldırıdan bir sonuç çıkmadı ve Rojava’ya döndük ve saldırının bizi hedef alacağından emin olana kadar önce kamuoyu ile bilgi paylaşmak istemedik. Bilgiler netleştikten sonra kamuoyu ile paylaştık.”

Saldırıların kaynağının sorulması üzerine Abdi, “Bu saldırıyı kimin yaptığını biliyoruz. Türkiye bizi defalarca tehdit etti ve suikast girişiminde bulundu ve bu bizi ilk kez hedef almıyor. Daha önce ve son zamanlarda denedi. Yürüttüğümüz soruşturmaların yanı sıra Irak ve Amerika’nın da yürüttüğü  soruşturmaları var.

Diğer Haberler