Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani: Papa Francis ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani: Papa Francis ile bir araya geldi

 Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin resmi davetlisi olarak bugün İtalya’nın Başkenti Roma’ya gitti. Başkan Barzani, Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis bir araya geldi. Görüşme şu saat itibari ile sürüyor.

Başkan Barzani, Papa Francis’in yanı sıra İtalya Başbakanı, Meclis Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile de görüşecek.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Giorgiya Meloni ve İtalyan yetkililerle ilişkilerin geliştirilmesi, işbirliği alanlarının genişletilmesi konularını ele alacak.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’nin İtalya ziyareti, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretinden 3 ay sonra gerçekleşiyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 23 Ralık 2022’de Kürdistan Bölgesini ziyaret ederek Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Masrur Barzani ile bir araya gelmişti.

Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasında güçlü siyasi ilişkiler bulunuyor.

İtalya, 2015’ten beri IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyonun bir parçası. İtalya’nın büyük kısmı Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de olmak üzere Irak’ta 900 askeri bulunuyor.

İtalya ayrıca şu ana kadar 58.000 peşmerge ile Irak güvenlik gücünü eğitti, Irak’a bugüne kadar 430 milyon dolar mali yardım ve kredi desteği verdi.

İtalyan hükümetinin resmi verilerine göre, İtalya’nın geçen yıl Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ihracat, büyük kısmı ekipman ve teknoloji olmak üzere 765 milyon avroyu geçti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin İtalya’ya ihracatı ise yüzde 99’u petrol olmak üzere 5 milyar 71 milyar avroya yükseldi. İtalya’nın 16 şirketi Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde çalışıyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Roma’da bir temsilciliği bulunuyor, ancak Erbil ile Roma arasındaki ilişkilerin tarihi resmi olarak 2003 yılına kadar uzanıyor.

Diğer Haberler