Newroz’da oğlu ve eşi katledilen Cinderesli Yasmin Çiqal: Silahlı güçler Efrin’den çıksın

Newroz'da oğlu ve eşi katledilen Cinderesli Yasmin Çiqal: Silahlı güçler Efrin'den çıksın

 Newroz kutlamaları esnasında Türkiye’ye bağlı Ceyş El – Şerqiye silahlı grubu tarafından katledilen şehtilerden birisinin annesi Yasmîn Mistefa Çiqal yaptığı açıklamada, katillerin idam edilmesi hususunda herhangi bir sonucun halen çıkmadığını belirtti.

Cindirês’ten K24 TV’nin canlı haber bültenine katılan Yasmîn Mistefa Çiqal, ailelerinin siyasetle bir ilgilerinin olmadığını, Newroz’da kendi evlerinin önünde sadece ufak bir ateş yaktıklarını, Ceyş El-Şerqiye grubunun silahla saldırdığını ifade etti.

Suçluların idam edilmesi konusunda şu ana kadar sadece söz verildiğini belirten Yasmîn Mistefa, henüz bu konuda bir sonucun ortaya çıkmadığını dile getirdi.

Şehit annesi açıklamasında, suçluların mutlaka cezalandırmaları gerektiğini, silahlı grupların da bölgeden çıkmasını, çünkü insanların artık bu silahlı gruplardan el aman ettiklerini söyledi.

Silahlı grupların bölgedeki faaliyetlerine dikkat çeken Çiqal, insanların 5 yıldır bu silahlı gruplardan dolayı yaşamlarının alt üst olduğunu vurguladı.

Ne Olmuştu?

20 Mart 2023 tarihinde Efrîn’e bağlı Cindirês’de Ceyş- El Şerqiye silahlı grubuna bağlı bir birim evinin önünde Newroz ateşi yakan Peşmerg isimli bir Kürdün ailesine silahlı saldırı düzenledi ve bu saldırı sonucunda aynı aileden 3 kardeş ile bu kardeşlerden birisinin oğlunu katlettiler. Saldırıda 2 kişide yaralandı.

Bu kalleş saldırı sonrası büyük bir rahatsızlık oluştu ve protesto eylemleri düzenlendi. Bu alçakça saldırı hem bölgede hem de dünyada büyük bir yankı uyandırdı. Yapılan protestolarda bu katliam kınandı. Protestocular bu katliamı gerçekleştiren suçluların uluslararası insan hakları mahkemelerinde yargılanmalarını talep ettiler. Aynı şekilde Efrîn ve bağlı kazalardan silahlı grupların çıkartılması, Efrîn Kenti’nin idaresinin bölgenin yerli halkına devredilmesi talep edildi.

Diğer Haberler