Uruk’tan Irak’a Enkidular, ihanet ve Kürdistan enerjisinin çekiciliği

2. Bölüm: Kuzey Kürdistan’da petrol ve PKK’nin misyonu, Uruk'tan Irak'a Enkidular ve Kürdistan Enerjisinin çekiciliği, Batman, Mardin, Şırnak Petrolü, PKK petrol boru hattına saldırdı, BTC Boru hattı, Kerkük Yumurtalık boru hattı. Demhat Agit, Cemil Bayık, Kerkük - Hewler borru hattında patlama,

  1. Bölüm: Kuzey Kürdistan’da petrol ve PKK’nin misyonu

Kürdistan Bölgesi petrolleri hem sömürgeci güçlerin hem de Kürtlerin iç gündeminde büyük yer tutuyor.  Özellikle de bazı manipülatör çevreler Kürdistan Bölgesi petrolünü özel olarak gündem de tutuyor. Oysa ki Kürtlerin tek petrolü Kürdistan Bölgesinde çıkan petrol değil. Kürtler Rojava ve Kuzey Kürdistan’da da hem petrol hem de farklı zenginliklere sahip. Fakat buna rağmen bu gerçek yerine “Kürdistan petrolünü kim satıyor, kim satacak?” tartışması yaptırılıyor. Bu tartışmanın başını çeken güç ise PKK ve son dönem ittifakları.

PKK, Kerkük Hewler boru hattını patlattı

2010 Arap Baharı denen süreçte bölgesel güçler Kürdistan Bölgesini kuşatma altına alma sürecini hızlandırdılar. Kürdistan Bölgesi bu kuşatmayı kırmak ve Bağdat’ın ekonomik ambargo ve teslim alma girişimini aşmak için petrol satışı için harekete geçti. Buna ilk karşı koyuş PKK’den geldi.

29 Ocak 2016 yılında Kerkük’ten Hewlere gelen Petrol boru hattında bir patlama oldu. Patlama günlerce süren bir kesintiye neden oldu. Patlama IŞİD olduğu bölgeden uzaktı ayrıca patlamanın olduğu Kadirkerem bölgesi PKK’nin silahlı ve sivil güçlerinin denetimindeydi. Güvenlik yerel kaynaklar patlamayı daha önce Murat Karayılan’ın yakın koruması olan Agit Rojhilat adlı kişinin denetimindeki bir PKK Özel güçleri ekibinin yaptığı konusunda net bilgiler veriyor. PKK bu patlamayı üslenmedi ama siyasi mesajını verdi.

KCK Yöneticisinin açıklaması: Boru hattına izin vermeyeceğiz

Bu patlamadan 15 gün sonra, 16 Şubat 2016 yılında KCK Diplomasi Komitesi Sözcüsü Demhat Agit bir açıklama yaparak “Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye doğalgaz boru hattının döşenmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık ise 2 Mayıs 2022 tarihinde; “Kürdistan’ın Avrupa’ya gaz satmasına izin vermeyeceğiz” diyerek hala aynı siyaseti devam ettirdiklerini ortaya koydu. Bugün Erbil-Bağdat arasındaki petrol görüşmeleri sürecin de PKK’nin aynı tutumu gösteriyor ve Kürdistan karşıtı cephede yer alıyor.

PKK Kürdistan Bölgesinin petrolü konusunda gösterdiği bu ilgi ve duyarlığı Kuzey Kürdistan için hiç göstermemiş olması ilginçtir. PKK’nin 40 yıldır silahlı savaş verdiği Kuzey Kürdistan’da durum nedir?

Türkiye’nin petrol kaynağı neresi?

Türkiye petrol fakiri bir ülkedir. Çıkan petrolün tamamı da Kürdistan şehirlerinden çıkmaktadır. Batman petrolün yüzde 60’ını, Diyarbakır yüzde30’unu, Şırnak ve Mardin ise geri kalanını karşılamaktadır. Buradaki 1210 petrol kuyusundan petrol çıkarılmaktadır.  Kuzey Kürdistan’da çıkan petrol iki nakil boru hattı ile rafinerilere taşınmaktadır.
Geçtiğimiz yaz bulunan kaliteli ve büyük rezerve sahip Gabar petrolü bu verilerin dışındadır.

PKK, Kürdistan Bölgesinin petrol satışına karşı olmasının nedenlerinden biri olarak “Türkiye devletini güçlendirmesini” gerekçe gösteriyor. Oysa ki yukardaki tablo da Türkiye’nin temel petrol dayanağı olarak Kuzey Kürdistan’ı gösteriyor. PKK 40 yıllık zaman zarfında Türk devletinin bu petrolü çıkarmasının engellemek için hiçbir stratejik eylem yapmamıştır.

Hatta devlet, Kürdistan’dan Türkiye’deki rafinerilere petrol taşıyan bir hat köylülerin boru hattını kırıp hortumla petrolü alıp kaçak satmasından dolayı iptal edilmek zorunda kalmıştır. PKK eylemleri köylülerin petrol çalması kadar bile caydırıcı olmamıştır.

Türkiye sınırları içinden geçen Bakü Ceyhan Tiflis (BCF) boru hattı, İran doğal gaz boru hatları gibi uluslararası nakil görevi de gören boru hatlarındaki bazı büyük patlamalarda PKK tarafından yapılmamıştır. (uzun bir konu olan Azerbeycan, İran gerginliği ve bu patlamaların iç yüzleri bu yazının konusu olmadığından bunu geçiyoruz)

Kerkük-Ceyhan boru hattı 1970 yılından beri Kerkük ve Kürdistan petrollerinin satışında kullanılan bir boru hattıydı. Fakat ne zaman ki satış Irak devleti değil Kürdistan hükümeti adına yapılmaya başlandı PKK’nin bu boru hattına saldırısı da başladı.

PKK’nin savaşı kime karşı?

Sömürgeciliğe karşı mücadelede verilen savaşlarda asker öldürmek değil ordusunu ve ekonomisini işleyemez hale getirmek vardır. Bu genel doğru çerçevesinden bakarsak PKK’nin 2015 yılından bu yana Türkiye ve Kuzey Kürdistan sınırları içinde yapmış olduğu eylemlerde en büyük maddi zarar Kürdistan Bölgesine verilmiştir. Irak’ın Kürdistan Bölgesinin bütçesini kestiği, IŞİD’ın Kürdistan’a saldırdığı bir dönemdi. Kürdistan Bölgesi savunma bütçesi için ekonomik kaynak arayışındaydı. Büyük miktarda borç alınarak IŞİD’e karşı mücadele yürütüldü. Tam da bu dönemde PKK Kürdistan Bölgesinin neredeyse tek gelir yoluna saldırdı.

PKK’nin Kürdistan Petrollerine olan saldırılarını sıralarsak.

29 Temmuz 2015-Cizre: Bu saldırı birkaç gün üst üste devam eden patlamalarla yapıldı. Kürdistan bölgesi 250 Milyon dolar zarar etti.

17 Şubat 2016 Urfa: PKK’nin bu saldırısı nedeni ile Kürdistan Bölgesi her gün 15 Milyon Dolar olmak üzere toplamada 180 milyon dolar zarar etti.

25 Şubat 2016 Hezax: Kürdistan Bölgesi bu saldırıda toplam 250 milyon dolar zarar etti. Kürdistan Bölgesi hükümeti sert tepki gösterdi. Hükümet sözcüsü Sefin Dizeyi: “Bölgede başka boru hatları olduğu halde neden sadece Kürdistan Bölgesi’ninki hedef alınıyor?” diye sordu. Ayrıca sadece bu patlamada ki zararın Peşmerge’nin bir aylık savaş bütçesine denk düştüğünü açıkladı. PKK gelen tepkiler üzerine eylemi kendilerinin yapmadığını söylemek zorunda kaldı.

Kürdistan Bölgesinin bu dönemde PKK’yi kapalı kapılar ardında da sert dille uyardığı belirtiliyor. PKK bunun üzerine bu eylemlerine bir d önem ara verdi.

28 Ekim 2020 Mardin: Bu saldırı sonucu 11 gün petrol sevkiyatı yapılmadı Kürdistan bölgesi 120 milyon dolar zarar gördü.

18 Ocak 2022 Maraş-Narlı: PKK bu kez bu eylemi kendi askeri yapısı HPG adına değil Türk sol örgütleri ile kurduğu HBDH adına üslendi. Bu biçimde Kürtlerden gelecek tepkiyi bloke etmeye çalıştığı gibi Türkiye içindeki ortak ittifak güçlerine de cevap vermiş oldu.

PKK, Kuzey Kürdistan’da petrollün ve Türkiye enerjisinin bekçisi mi?

PKK 40 yıllık tarihi boyunca Türkiye devletine bu eylemlerden biri kadar ekonomik zarar vermemiştir.  Türk devletinin fabrikaları Türkiye’de çalışmaktadır, Kürdistan’da PKK’nin ilk silahlı eylemi başlattığı Gabar dağında iki yıl boyunca hiçbir engelle karşılaşmadan petrol araya biliyor. Kürdistan’dan çıkardığı petrolü oradan oraya götüre biliyor. İran’dan, Tiflis’ten petrol boru hattı Kuzey Kürdistan’da hiç engelsiz güvenlikli biçimde geçiyor. Türk devleti Kuzey Kürdistan’da istediği yerde baraj yapa biliyor. Yani PKK, Türkiye’nin Kürdistan enerjisini sömürmesine karşı koymuyor, eylem yapmıyor.  Yani Türk devleti Kuzey Kürdistan’daki enerji sömürüsünde hiçbir engelle karşılaşmıyor, elini kolunu sallayarak istediğini alıyor.  PKK’nin gücü olmadığı için mi engellemiyor? Hayır çünkü PKK’nin misyonu sömürgecilik karşıtlığı değildir.

PKK’nin misyonu Kürt karşıtlığıdır. Bunun için tekrar etmekte bir sakınca yoktur. PKK Kürdistan tarihinin en örgütlü ihanet hareketidir. Kürt tarihinde ki lanetli ilk hain-işbirlikçi Enkidu’nun bu yüz yıldaki halidir. Bunun için Irak ve İran adına Kürdistan Bölgesinin petrolüne bekçilik yapıyor, Suriye adın Rojava petrolüne bekçilik yapıyor. Türkiye adına Kuzey Kürdistan petrollerine bekçilik yapıyor.

Diğer Haberler