İran: Üç ay içinde 48 Kürt tutuklu idam edildi

İran: Üç ay içinde 48 Kürt tutuklu idam edildi

İran 2023’ün ilk 3 ayında 48 Kürt tutukluyu idam etti.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw 2023’ün ilk üç ayında İran cezaevlerinde üçü siyasi toplam 48 Kürt tutuklunun idam edildiğini duyurdu. Bu idamların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 270  artığı ifade edildi.

Hangaw İnsan Hakları Örgütü’ne göre; 2023’ün ilk üç ayında (Ocak, Şubat ve Mart), Rojhılat (Doğu Kürdistan) ve diğer İran şehirlerindeki hükümet hapishanelerinde en az 48 Kürt mahkum idam edildi.

Bu rakam, son üç ayda İran’daki tüm infazların yüzde 34’ünü temsil ediyor. Yılın ilk 3 ayında  İran genelinde en az 141 mahkum idam edildi.

Bu oran 13 Kürt tutsağın infaz edildiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 270’lik bir artış gösteriyor. Hengaw, İran hükümetinin geçtiğimiz yıl gözaltında hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini’nin ölümünü protestolarına  öncülük eden Kürtlere gözdağı vermek ve intikam almak amacıyla Kürt vatandaşlarına yönelik idam cezalarını arrtırdığını kaydetti.

Bu dönemde 10 Kürt tutsağın idamı ile en fazla Kürt tutsağı Kerec’de idam edildi.

Hengaw’ın verilerine göre Kürt mahkumların 3’ü siyasi, 16’sı kasten adam öldürmek, 27’si uyuşturucu madde ticareti, 2 kişi ise hırsızlık suçlamasıyla idam edildi.

Hengaw ayrıca idam cezası alan 38 mahkumun bulundukları cezaevlerinde İran’da gelenek olan idam öncesi tek kişilik hücrelere alındıkları ve cezalrının infazının gerçekleşmesi tehdidi altında olduklarını kaydetti.

2022 yılında Rojhılat ve İran’ın farklı kentlerindeki cezaevlerinde en az 52 Kürt idam edilmişti. Hengaw’ın raporuna göre bu oran bu yılın ilk 3 ayında gerçekleşmiş durumda.

Diğer Haberler