Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti temsilcileri dünkü toplantıda Kürdistan petrolünün ihracatı konusunda yeni bir formül üzerinde anlaşmaya vardığı belirtiliyor.
Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 23 Mart’ta verdiği kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye ham petrol ihracatı durmuş ve bu durum petrol fiyatlarının varil başına 80 dolara kadar yükselmesine neden olmuştu.
Karaın hemen ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümet arasında görüşmeler başlamıştı.
Erbil merkezli Rûdaw’da geçen habere göre , iki taraf petrol ihracatının yeni bir mekanizma ile ihracatı konusunda anlaşmaya vardı.
Bu ön aşmanın ardından Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunması konusunu netleştirecek yeni toplantılar takip edilecek. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye bir mektup göndermiş, Başbakan Mesrur Barzani de Sudani ile telefonda görüşmüştü.
Anlaşmanın içeriği
Anlaşmanın ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı ancak
Rûdaw’ın ilgili kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi’nden petrol satın alan uluslararası petrol şirketlerle yapılan sözleşmeleri netleştirmek ve Ceyhan limanındaki petrol için yeni alıcılar bulmak için yeni toplantılar gerçekleştirilecek.
Yeni anlaşmalarda petrolün varil fiyatı SOMO’nun sattığı Irak petrolü ile aynı olacak. Bu anlaşma ile Kürdistan Bölgesi’nden petrol üreten şirketler ve alıcılar için istikrar sağlaması bekleniyor.
Kürdistan Bölgesi ile ile Irak hükümeti arasında petrol ihracatı konusunda müzakereler sürerken, ABD’li yetkililer de iki tarafı anlaşmaya varmaya teşvik edici açıklamalar yapılmıştı. Uluslararası Petrol şirketleri de benzer teşvik edici açıklamalar ve girişmlerde bulunmuştu.
Kaynak: Rudaw