Efrin: Cinderes katliamını protesto gösterilerine katılanlar tutuklanıyor

Efrin: Cinderes katliamını protesto gösterilerine katılanlar tutuklanıyor

 Türkiye destekli silahlı gruplar, Efrin’de, Kürt vatandaşları tehdit ve tutuklamalara devam ediyor.

20 Mart’ta gerçekleştirilen Cindires katliamına yönelik düzenlenen protesto gösterilerinin sona ermesinin ardından, “Suriye Milli Ordusu”na (SMO) bağlı silahlı gruplar, Efrin’deki Kürt vatandaşlara yönelik tehdit ve tutuklamalara başladı.

Ahmed Gebso liderliğindeki askeri polis, Efrin’de bir Kürt vatandaşını tutukladı.

Efrin İnsan Hakları Örgütü’nün aktardığına göre, Raco ilçesine bağlı Dika köyünden olan 40 yaşındaki Salah Jalo adlı vatandaş 29 Mart’ta tutuklandı. Tutuklanan Salah Jalo Efrin’de berberlik yapıyordu.

Cindires’teki durumu yakından takip eden aktivist Fadel Muhammed, silahlı grupların bölge sakinleri arasında korku yaymaya çalıştığını söyledi.

Silahlı grupların Efrin halkı arasında terör estirdiğini, sadece Efrin ve Cindires’te değil, diğer bölgelerde de vatandaşları tehdit ettiğini anlatan Fadel Muhammed, ilgili uluslararası tarafları bu uygulamalara karşı durmaya ve engellemeye çağırdı.

Efrin bölgesindeki hak ihlallerini belgeleyenlerden biri olan Mustafa Şêxo da Rûdaw’a, tutuklamaların artan oranda gerçekleştiğini söyledi ve dün grupların Dika köyünden Kürt vatandaşı Salah Jalo’yu tutukladığını açıkladı. Mustafa Şêxo, Dijle adlı bir genç kızın da silahlı grupların elinden kaçmayı başardığını, bunun yanı sıra Cindiresli bir genç olan İbrahim Ömer Reşo’nun da birçok kere tehdit edildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Efrin’in Cindires ilçesinde, 20 Mart’ta Türkiye destekli SMO’ya bağlı Ahrar El Şarkiye adlı gruba mensup kişiler, Newroz ateşi yaktıkları gerekçesi ile 4 Kürt’ü öldürdü 2’sini de yaraladı.

Saldırıda; Ferhan (Ferheddin) Osman (43), İsmail Osman (38), Muhammed (Nazmi) Osman (42) isimli kardeşler ile İsmail Osman’ın oğlu Muhammed İsmail (18) yaşamını yitirdi.

Katliamın ardından Efrin ve Cindires’te kitlesel protesto gösterileri düzenlendi ve silahlı grupların Efrin’den çıkmaları talep edildi.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler