HDP önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapacak

HDP önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapacak

Türkiye’de, Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı cumhurbaşkanı adaylarını belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. HDP öncülüğünde kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı ise cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldı.

HDP öncülüğündeki Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri dün Ankara’da düzenledikleri basın toplantısında cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin mevcut Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderlik ettiği Cumhur İttifakı bloğuna karşı cumhurbaşkanı adayı göstermeme kararı alarak, Millet İttifakı’na desteğini ilan etmiş oldu.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ortak deklarasyonu HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okundu. Buldan, tarihi bir görevi yerine getirdiklerini bildirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı şimdiye kadar cumhurbaşkanı seçiminde kimi destekleyeceğini resmen açıklamadı ancak HDP Eş Başkanları ve yetkilileri Millet İttifakı’nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sıcak bakıyor.

Rûdaw’a konuşan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Kürt sorununun çözülmesi şartıyla Kılıçdaroğlu’na destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları da; Kılıçdaroğlu’na destek konusunda daha sonra görüş bildireceklerini söyledi.

2019 yerel seçimlerinde HDP belediye başkan adayları çıkarmadı ve CHP adaylarını destekledi.

Rûdaw’a konuşan Hatimoğulları, seçmenlerini serbest bırakmadıklarını, Kılıçdaroğlu’na destek kararını  önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi.

Adana Milletvekili Hatimoğulları, “Kararımızı beyannamede açık bir şekilde ifade ettik. HDP olarak 11 maddelik seçim beyannamemizin arkasındayız. Elbette seçmenimizi serbest bırakmayacağız. Yani kim gönlüne göre bir adaya oy vermek istiyorsa versin demeyeceğiz. İttifak olarak bu süreçte bir adayı desteklemenin yollarını ve araçlarını belirleyeceğiz” dedi.

Ahmet Türk de, cumhurbaşkanı adayını destekleme şartlarının Kürt sorununun çözümü olduğunu bildirdi.

Denayimli politikacı Ahmet Türk, “Şartımız Kürt sorununun çözülmesi, demokrasinin gelmesi, kayyum politikasına son verilmesi ve halkın iradesinin herkes tarafından tanınmasıdır. İsteklerimiz bunlardır” dedi.

Öte yandan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ortak deklarasyonunun açıklandığı toplantıda PDK-T Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve PIA Başkanı Mehmet Kamaç da hazır bulundu. Yakın zamanda Diyarbakır’da bir bildiri ile Kürdistani İttifak’ın da ilan edilmesi bekleniyor.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, 20 Mart’ta Meclis’te HDP’yi ziyaret ederek HDP Eş Başkanlarıyla görüştü. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Eş Başkanlar, Kürt sorununu Melis çatısı altında çözme konusunda prensip birliğine vardı.

Diğer Haberler