Murat Karayılan tehlikeli planın sinyalini verdi

Murat Karayılan tehlikeli planın sinyalini verdi, PKK, KCK, YNK; Bafil Talabani, Ahmet Karamus, KNK; Kongre Netewa Kurdistan, Süleymaniye, Ulusal birlik kongresi, Rojava, Rojhilat,

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan örgütünün uzun zamandır gizli ajandasında var olan bir plan için harekete geçtiklerini duyurdu. Karayılan PKK’nin Avrupa’da yayın yapan Sterk TV adlı kanalına konuştu. Karayılan konuşmasının sonunda PKK’nin bir dönemdir gizli yürüttüğü “ulusal birlik” programına da işaret etti.

Karayılan ne dedi?

Karayılan konuşmasının sonunda ulusal birlik meselesi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu çerçevede en son KNK Eşbaşkanı Sayın Ahmet Karamus, Güney Kurdistan’a geldi ve çeşitli görüşmeler yaptı. Yine YNK Başkanı Sayın Bafil Talabani de ulusal birlik çağrısı yaptı. Biz bu çağrıyı da çok anlamlı görüyoruz… Biz de Hareket olarak kendi açımızdan bunun çabası içerisindeyiz… Eğer ki birileri gelmezse de gelmesin. Biz kimse için kendimizi sınırlandırmamalı, ‘filan kişi gelmediyse olmaz’ dememeliyiz.”

Karayılan’ın konuşmasında birkaç gurubun bir araya gelerek adı ulusal birlik olan bir toplantı yapmayı planladığı görülüyor.  Sitemiz Darka Mazi 2022 Aralık ayında bu konuya dönük olarak kapsamlı bir yazı hazırlamıştı. İlgili yazıya şu linkten ulaşa bilirsiniz: https://darkamazi.com/archives/1022626

Ulusal Birlik meselesi

PKK 2000’li yıllardan bu yana ulusal birlik konusunu sürekli gündemde tutsa bile ulusal birliğin olmaması için geri planda büyük bir çaba içinde. Genel olarak Kürtler arası diyaloğu engellediği gibi her parçada da asgari bir diyaloğu engellemek için çaba harcadı.

Bunun en net örneği ise Rojava’dır.  Suriye’de siyasal sürecin başladığı 2011 yılından bu yana Kürtler arası birlik olmasını engellemek için büyük oyunlar çevirdi.

Örneğin Roja ENKS ve PYD arasında oluşa bilecek mutabakatların hepsi direk Kandil ve Rojava’daki temsilcileri tarafından engellendi. Bu engelleme Rojava’ya Efrin, Sere Kaniye gibi birçok yeri kaybettirdi.
PKK’nin Rojava’daki tutumunu Wilson Merkezi Ortadoğu Programı Başkanı James F. Jeffrey’te geçtiğimiz gün yaptığı bir röportajda dile getirmiş ve birlik olamama sorunu için “Kandil’in temsilcilerinden kaynaklanıyor. Çünkü onlar bunun gerçekleşmesini asla istemiyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

PKK’nin Kürtler arası diyaloğu engellediği yerlerden bir diğeri de Rojhilat. PKK Rojhilat partilerini ilkel milliyetçi, gerici olarak hedefledi. KDP İran ve Komela peşmergelerinin İran sınırında geçmesini bile engelledi.

Yaptığı propaganda Kürtlerin belleğinde birbirine karşı düşmanlık tohumları ekti. PKK propagandası altında kalmış, manipüle edilmiş kitlelerin kimin düşman olduğu konusunda kafası karışık. Rojava’daki kitlesi IŞİD, Esad rejmini bir yana bırakmış ENKS ve KDP ve Barzani hareketini kendine düşman görüyor. Rojhilat’ta etkili olduğu küçük bir gurubunda aynı biçimde kafası karışık.

PKK’nin planı ne?

PKK, uzun zamandır planladığı kendisi ile ittifak halindeki partilerle bir toplantı yaparak bunu Kürt Ulusal Birlik Kongresi koyma gibi bir plana sahip. Aralık ayında Hollanda’da yapılan KNK’nin 21’inci Kongresi’nde bu konuda bir hazırlık komitesi oluşturuldu.
Komite’de bazı Güneyli isimler ve partiler de var. Fakat PKK’nin bu çalışma ile hedeflediği başka bir strateji var. Bu da YNK ile KDP arasındaki çelişkilerden faydalanarak, kendine yer açmak ve Güney’in statüsünü zayıflatmak.
PKK’nin önümüzdeki yaz ayı boyunca ulusal kongre adı altında Süleymaniye’de bir toplantı yapması bekleniyor. Bunun ön adımı olarak da ilk başta “Lozan Anlaşmasının 100’üncü yılı” adıyla bir konferans yapılacak. Burada ulusal konferans çağrısı yapılacak.  Daha sonra ise ulusal konferans PKK ve çevresi tarafından yapılacak.
PKK, bu biçime İran, Irak ve Türkiye gibi Kürdistan Bölgesi’nin federatif statüsünden rahatsız olan ve bu statüyü yok etmeye çalışan güçlere de bir mesaj veriyor ve kendisine bu güçlerle ilişki zemini yaratmaya çalışıyor.

KNK ve Bafil Talabani etkisi

PKK’nin böyle bir eyleme girişmesindeki temel dayanak noktası ise Bafil Talabani yönetiminde gittikçe zayıflayan YNK’nin konumu. YNK kendi kalesi Süleymaniye dahil olmak üzere her yerde büyük bir güç kaybediyor. Kürdistan Bölgesi hükümetine karşı şantaj yapmak ve PDK’den sürekli tavizler koparmak için 2014 yılında Süleymaniye’de yer verdiği PKK artık YNK’yi kontrol ediyor. YNK denize düşen yılana sarılır misali her gün daha fazla daha PKK tarafından yönlendirilir hale geldi.
PKK kendi stratejisinde YNK’yi bir piyon ve maske olarak kullanmaya çalışıyor. Bu amaçla da da PKK’ye bağlı KNK adlı oluşumun yönetimi son bir aydır Süleymaniye’de görüşmeler yapıyor. Son olarak Bafil Talabani de 12 Mart günü bir açıklama yaparak “ulusal birlik” çağrısı yapmıştı.

Güney Kürdistan halkı Bafil Talabani’nin “ulusal birlik” çağrısı hakkında ne düşünüyor

Bafil Talabani’nin bu açıklaması Güney Kürdistan halkı tarafından ciddiye alınmadı. Kendi partisi içinde ciddi sorunlar olan, diğer eşbaşkan Lahor Cengi’yi tasfiye eden, kendisini eleştiren Ahmet Kani ve Hawkar Abdullah gibi kişileri öldürmüştü. Birçok YNK’li muhalif Süleymaniye’ye terk etmek zorunda kalıyor. İçlerinde 30 yıl boyunca YNK peşmergesi olan isimlerde var. Pafil Talabani’nin ulusal birlik açıklamasına halk ve siyasiler “önce cinayet işlemeyi bırak, katilleri adalete teslim et, kendi partinde birlik kur” diyerek yanıt verdi.
Güney’in itibar etmediği Pafil Talabani’nin bu açıklamasına ise Murat Karayılan cevap verdi. “Çok önemli açıklama” dedi. Daha önce KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus’ta benzer bir açıklama yapmıştı.

PKK’nin kendi partisini cinayetlerle ayakta tutmaya çalışan Bafil Talabin’i yapacağı anlaşmasının Kürtlere bir şey kazandırmayacağı nettir.

Diğer Haberler