Hewler Raperini’nin 32’inci yıl dönümünde, ilk kadın şehidin anıtının açılışı yapıldı

Hewler Raperini’nin 32’inci yıl dönümünde, ilk kadın şehidin anıtının açılışı yapıldı

1991 yılında tüm Güney Kürdistan’da başlayan Raperin bu gün yani 11 Mart günü Erbil’e de sıçramıştı. Halk Saddam rejimine karşı büyük bir ayaklanma başlattı. Erbil’in köyleri ve kasabaları sokaklara çıkarak Saddam kurumlarına saldırdı.

Halkın bu direnişi içinde en ön saflarda yürüyen bir kadın vardı: Xêce Bawe” Kürtler artık onu Şera Jin yani dişi aslan olarak anıyor.

1945 yılında Erbil’in Mela Qare köyünde doğru. Yurtsever bir aileden geliyordu. Babası, amcaları erkek ve bir kız kardeşi de Kürdistan Halkının Bağımsızlığı Mücadelesi içinde şehit düştü.

Kendisi 1962 yılında ölümsüz Barzani’nin yoluna katıldı. Eylül Devrimi döneminde de aktif çalıştı. Xace Bawe yaralı peşmergeleri getiriyor, tedavi ediyor, başka yerlere not götürüp bilgi topluyordu. Bir dönem Saddam baskısı nedeni ile İran’a göç ötmek zorunda kaldı.

1991 yılında Raperin’in ayak seslerini ilk duyan ve duyuran kişi oldu. Hewler şehir merkezindeki halk hareketliliğine  katıldı. Olayın görgü şahitleri eğer Xêce Bawe olmasa başka bir çok kişini şehit düşeceğini ama onun engellediğini belirtiyorlar. Erbil’in özgürlüştiğini görmeden şehit düştü. Erbil’de Raperin içinde ilk şehit düşen kadındır. Xêce Bawe evli ve üç kız dört erkek çocuk annesiydi.
Bu gün Hewler Raperini’nin 32’inci yıl dönümde Hewler Valiliği tarafından anısına yapılan anıtın açılışı yapıldı.

Erbil 13’üncü Newroz ve Özgür Festivali kapsamında yapılan açılaşa halk büyük ilgi gösterdi.

Diğer Haberler