Rojhilat: “Bir yılda 245 kadın gözaltına alındı, 25 kadın öldürüldü”

Rojhilat:"Bir yılda 245 kadın gözaltına alındı, 25 kadın öldürüldü"

İnsan hakları Örgütü Hangaw’a göre, Mart 2022-23 tarihleri arasında  kadar en az 245 Kürt kadın aktivist İranlı yetkililer tarafından tutuklandı veya kaçırıldı. En az 30 kadın aktivisti hapis ve ölüm cezasına çarptırdı. 25 kadın cinayeti vakası kaydedildi.

Norveç merkezli Rojhılat İnsan Hakları Örgütü Hengaw 8 Mart vesilesiyle Rojhılat’taki kadınlara yönelik  bir yıllık hakları ihlallleri raporunu yayınladı.

Rapora göre; son bir yılda İranlı yetkililer tarafından Kürdistan’da ve İran’ın diğer şehirlerinde büyük kısmı siyasi nedenlerle en az 245 Kürt kadın aktivist tutuklandı. 137 tutuklama ile Sine eyaleti en fazla Kürt kadın tutuklamasının yapıldığı eyalet oldu.

Mart 2022’den Mart 2023’e kadar en az 30 kadın aktivist, İran yargısı tarafından “siyasi faaliyet, ayaklanma ve sivil faaliyetlere” katıldıkları gerekçesiyle toplamda 77 yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı. İki LGBT aktivisti ölüm cezası aldı.

Yargı tarafından hapis cezasına çarptırılan bu kadınlardan 14’ü Jina Emini’nin gösterileri sırasında tutuklandı.

Hangew’a göre 8 Mart 2022’den bu yana Doğu Kürdistan’ın farklı şehirlerinde beşi namus cinayeti olmak üzere en az 25 kadın öldürüldü.

Rapora göre Kirmanşan’da sekiz, Sine’de yedi, İlam’da beş ve Urmiye’de beş kadın cinayeti vakası kaydedildi.

Bunlardan 10’unu eşleri, yedisini eski eşleri, dördü erkek kardeşleri, ikisi de iş arkadaşları tarafından  öldürdü.

Son bir yıl içinde namus gerekçesiyle beş kadın cinayeti vakası kayıtlara geçti. 15 vaka ailevi anlaşmazlıklardan kaynaklandı ve 5 vakanın ölüm nedeni bilinmiyor.

Diğer Haberler