PKK medyasının “KDP yardımların Rojava’ya geçmesini engelliyor” haberi de yalan çıktı

PKK medyasının “KDP yardımların Rojava’ya geçmesini engelliyor” haberi de yalan çıktı, peşhabur, semalka, PKK medyası, TEVDEM PYD; Efrin,

PKK medyası deprem döneminde birkaç günlüğüne askıya aldığı Kürdistan Bölgesini karalamak siyasetini devam ettiriyor. Birkaç gündür hem sosyal medyada da hem de TV’lerinde Rojava’da depremzedeler için toplanan yardımların Semalka- Peşhabur sınır kapısından geçmesinin engellendiği yönünde haberler yapılıyordu.

PKK Süleymaniye merkezli birkaç yardım kampanyası başlatmıştı. Daha sonra bu yardımların Heyva Sor’a teslim edildiği ve Rojava’ya gönderileceği iddia edildi.

PKK araçlarında başka bir şey mi  var?
Darka Mazi olayın gerçeğini araştırdı. Buna göre şu ana değin kapıdan geçmesi engellenen hiçbir araç yok. PKK araçlar hakkında bildirim yapmadan, içinde ne olduğunu açıklamadan ve aranmasına izin vermeden araçları geçirmek istiyor. Kapı yetkilileri ise böyle bir şeyin olamayacağını aracın rutin cihaz aramasından geçmesi gerektiğini bildiriyorlar.
PKK ise şu ana değin bunu kabul etmiyor. Akıllara hemen şu soru geliyor “PKK aramaya izin vermediğine göre araçta başka bir şey ola bilir mi?”. Çünkü aramalar sadece XR cihazı ile yapılıyor. Ve zaman almıyor. Buna rağmen PKK’nin karşı koyması kuşku yaratıyor.
Ayrıca şu ana değin de araması yapılan araçlar hiçbir sorun yaşamadan kapıdan geçtiler.

Efrin’e mi gidiyor?

Ayrıca PKK yardımlarında başka bir kuşkulu yönde Efrin ve diğer zarar gören halka ulaşamayacağı bilindiği halde gönderiliyor olmaları. Depremden zarar gören halk Rejim ve Türkiye’ye bağlı güçlerin kontrolünde ve şu ana değin Rojava’dan bu bölgeye yardım gitmedi. Her iki güçte yardımları engellediği belirtiliyor. Peki bu yardımlar eğer Efrin’e gitmeyecekse nereye gidecek?

PKK içinde ulaştığımız kaynaklar bu yardımların TEV-DEM ve PYD’ye bağlı yapılara teslim edileceğini belirtiliyor. Kaynaklarımıza göre PKK daha öncede Güney Kürdistan’da halk için çok sayıda yardım topladı fakat yardımlar çok sınırlı sayıda halka ulaştı.
Alanda PKK’ye bağlı olarak çalışan TEV-DEM ve PYD yardımların bir bölümünü kendisine bağlı asayiş ve askeri güçler içinde dağıtıyor, ayrıca kendi kurumlarının ihtiyaçlarını gideriyor. Diğer bölümü de yine kendi gördüğü kitleye dağıtılıyor. Yani yardımlar halka eşit ve adil biçimde dağıtılmıyor. Hem kurumlara dağıtılıyor hem de halk için ayrımcılık yapılıyor.

Yardımlar yerine ulaşacak mı?
Şu ana değin depremden en büyük zararı gören Efrin halkına gerçekten yardımların ulaşması istiyorduysa yardımlar Kürdistan Bölgesinin yardım konvoyları ile beraber gönderile bilirdi. Fakat anlaşılan o ki PKK yardımları halka vermek yerine işin sadece propaganda ve gösteri bölümü ile ilgilendiği için böyle bir yöntem denemeye yanaşmadı.

Diğer Haberler