İran’da yılbaşından bu yana 87 kişi idam edildi

İran’da yılbaşından bu yana 87 kişi idam edildi

 İran yılbaşından bu yana yeni bir idam hamlesine başladı ve şu ana kadar 27’si Kürt 87 kişiyi idam etti.

İranlı yetkililer dün, 2018’de Kirmaşan Kentine bağlı Rewansar’da bir subayı öldürme şüphesiyle tutuklanan Kürt Siyasi Aktivist Eriş Ehmedî’yi idam etti.

İran devletinin resmi haber ajansı “IRNA” paylaştığı haberde, Serkewt ismiyle tanınan Eriş Ehmedî’nin Doğu Kürdistan Emekçiler Partisi’nin (Komal) kadrosu olduğunu paylaştı.

Doğu Kürdistan için özerklik isteyen ve sol ideolojiyi benimseyen Komal, İran tarafından 1979’dan beridir yasaklı.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün paylaştığı rapora göre, idam edilenlerden 4’ü geçtiğimiz ay yürütülen gösterilerde tutuklanmış eylemciler ve 37 kişide uyuşturucu madde kullanımından dolayı idam cezası verilmiş kişilerden oluşuyor.

Örgüt paylaştığı raporda şunlara dikkat çekiyor: “İran İslam Cumhuriyeti’nin her idamı siyasi gerekçeyle yapılıyor. Burada amaç topluma korku salmak.”

Siyasi aktivistler ile İran muhalefetide idamlar için, İran rejiminin göstericileri korkutmak ve sindirmek için bir yöntem olarak kullandığını, özellikle Jina Emini’nin katledilmesinden sonra bütün ülkeye yayılan protestoları bu şekilde bastırmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

İnsan Hakları Örgütü’nün en son paylaştığı rapora göre, protesto gösterilerinde şu ana kadar 68’i 18 yaşından küçük, toplam 529 kişi İran Güvenlik Güçleri tarafından katledildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’ne göre de, 2023 yılının başlangıcından bu yana, İran ve Doğu Kürdistan’da 27’si Kürt, 87 kişi idam edildi.

kaynak: Basnews

Diğer Haberler