Barzani Yardım Vakfı ekibi, Maraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’da 5 farklı bölgede 25 bin kişinin barınabileceği çadır kent inşa ediyor.
Adıyaman’da 8 binin üzerinde ev ve bina yıkıldı veya büyük hasar gördü. Yetkililer 40 bin binada depreme dayanıklılık kontrolü yaptı. Çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Bir yandan enkazlar kaldırılırken, diğer yandan depremzedeler için barınma alanları oluşturuluyor.
Maraş merkezli depremler ardından yıkım olan illere ilk ulaşan Kürdistan Bölgesi arama-kurtarma ekipleri ve Barzani Yardım Vakfı’na(BCF) bağlı görevliler oldu.
Kürdistan Bölgesi arama-kurtarma ekipleri ülkeye dönerken BCF görevlileri ise Adıyaman’da 25 bin depremzedenin yaşayacağı çadır kentlerin kurumuna başladı. Her ne kadar Kürdistan Bölgesi’nden gelen kurtarma ekibi ülkeye geri dönmüş olsa da iş makineleri ve diğer teknik ekibi çalışmalarını sürdürdürüyor. Ayrıca halka yardım paketi ve günde iki öğün sıcak yemek sunuyor.
5 ayrı bölgede çadır kent kuracak olanVakıf, başta Kayalık Mahallesi 3. Çevre Yolu Caddesi’ndeki boş arazide çadır kurulumuna başladı. İçinde 10 kişinin kalabileceği çadırlar, gerekli olan bütün ihtiyaç malzemeleriyle depremzedelerin hizmetine sunulacak.
İki gündür 14 dönümlük bir arsa üzerinde kamp çalışmalarına başladıklarını dile getiren BCF şefi, ilk etapta 200-300 çadır kuracaklarını belirtti.
AFAD’ın koordinesinde kentin 5 farklı bölgesine 2 bin 500 çadır kurmayı planlayan Barzani Yardım Vakfı, kuracakları çadır kentlerde ayrıca yemekhane, revir, tuvalet, banyo ve sosyal alanları da oluşturacak. Çadırlarda soba, battaniye vb. ihtiyaçlar da yer alacak. Çadırlarda yaklaşık 25 bin kişi kalabilecek.
Barzani Yardım Vakfının Türkiye Sorumlusu Abdulvahit Emin Ertuşi, kamplarda kanalizasyon ve alt yapılarının da gerçekleştirileceğini, şehrin mevcut alt yapısına bağlanacağını kaydetti.
BCF’nin 40’a yakın görevlisi olduğunu ve depremin yıkım yarattığı illere dağıldığını söyleyen Ertuşi, “Adıyaman, Maraş, Diyarbakır ve Urfa’da timlerimiz bulunuyor. Her ilde ihtiyaca göre timlerimiz görevlendirildi. Maraş ve Diyarbakır’da sıcak yemek ve battaniye gibi acil ihtiyaç dağıtımı yapıyoruz. Soba getirdik. Onları da depremzedelere dağıtacağız” bilgisini paylaştı.
Deprem bölgesinde daha ne kadar kalacaklarına ilişkin ise BCF yetkilisi şunları söyledi:
“Burada kalışımız çalışmalardaki aşamalarla bağlantılı. Bir süre daha burada olacağız. Kampları bitirmemiz gerekiyor. Kamplar tamamlandıktan sonra da bir süre kamptaki depremzedelere sıcak yemek dağıtacağız. Dolayısıyla bir süre daha çalışmalar sürecek.”
Günlük AFAD ve valilik yetkilileri ile kentteki duruma ilişkin toplandıklarını Abdulvahit Emin Ertuşi, bölgede depremzedelerinin çadır, konteyner ve soba ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.