Irak Parlamento üyesi Ezidi vekil PKK’nin Şengal için çıkardığı engelleri anlattı

Irak Parlamento üyesi Ezidi vekil PKK'nin Şengal için çıkardığı engelleri anlattı

Iraklı üst düzey bir heyet son dönemlerde Şengal’i ziyaret ederek Kürdistan Bölgesi’nde mülteci konumunda olan Şengalliler’in dönmesine destek olacakları konusunda yaptıkları açıklama sonrası, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Irak Parlamentosu Milletvekili Mecîd Xelef Hemo yaptığı açıklamda, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bölgeye hizmet götürülmesi önünde engel olduğunu belirtti.

Şengalli mülteciler geri dönme umudunu taze tutuyor

IŞİD’in bölgede yaşattığı jenosid sonrası yıllardır Kürdistan Bölgesi’nde mülteci konumda yaşayan Şengalliler yeniden yurtlarına dönme ve Irak Hükümeti’nin de kendilerine tazminat yoluyla yardım etmesini bekliyor.

Yaklaşık yüzde 85’i Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda perişan halde yaşayan Şengalliler’in dönme umutları maalesef PKK’nin bölgedeki silahlı varlığı nedeniyle sürekli olarak sekteye uğruyor, çünkü PKK bölgeye hizmet götürülmesini engelliyor.

Mevcut Sudani hükümeti ile imzalanan çalışma programı ve daha önceki Irak Hükümeti ile imzalanan Şengal Anlaşması’nın 6 ay içerisinde hayata geçirilmesi, Şengal’deki yaşamın hızla normale dönüştürülmesi yönünde bir mutabakat söz konusu.

Bu anlaşmalara göre, herşeyden önce Irak Hükümeti bölgeye gerekli yaşam imkanları olan elektrik, su, hastane, okul vb. Hizmetleri götürecek, bölgede Irak Federal polisi güvenliği sağlayacak ve PKK güçleri kalmayacak. Buna bağlı olarak bütün mülteci kampları kapatılarak, mülteci konumundaki halkın yeniden yerlerine dönmeleri sağlanacak.

“PKK, Şengalli mültecilerin geri dönüşüne müsaade edecek mi?”

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan PDK Irak Parlamentosu Milletvekili Mecîd Xelef Hemo şunları söyledi: “Iraklı üst düzey bir siyasi heyet, üst düzey askeri ve güvenlik ekibiyle birlikte Şengal’i ziyaret etti. Burada ortaya çıkan sonuç, PKK’nin bölgedeki varlığı gerekli hizmetlerin bölgeye yapılmasına engel oluyor. Zaten PKK bölgede herşeyi sadece kendi çıkarları doğrultusunda yürütmeye endeksli hareket ediyor. Halkın çıkarlarını gözetmiyor. Halkın bölgeye dönebilmesi için gerekli bütün altyapı hizmetlerinin sağlanması gerekiyor ve dönecek insalara iş imkanları sağlanması şart. Ama burada ortaya çıkan soru şu; PKK buna müsaade edecek mi? Ama görünen o ki PKK her zamanki gibi sadece problem oluşturmaya uğraşıyor. Bu nedenle Şengal Anlaşması gereği PKK’nin kentten çıkartılması, 2 bin 500 kişilik polis gücünün oluşturulması ve kentin güvenliğinin garanti altına alınması gerekiyor. Bu söylediklerim gerçekleşmeden, çoğunluğu PKK varlığından dolayı kentten kaçmış mültecilerin dönmesi çok zor görünüyor. Zaten bu belirttiklerim gerçekleşmeden sürecin başarılı olması da mümkün olmayacak.”

Diğer Haberler