Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Maraş merkezli iki deprem için Kürtçe mesaj

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Maraş merkezli iki deprem için Kürtçe mesaj

 Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, başkent Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı’nda, Rojava, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri anan bir konuşma yaptı. Konuşmanın Kürtçe metni, Almanya Cumhurbaşkalığı’nın resmi sitesinden de yayınlandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, bu akşam Berlin’de Brandenburg Kapısı önünde depremzedeler için düzenlenen etkinlikte konuştu.

Steinmeier, konuşmasnda deprem bölgelerinde insanların hala yardım beklediğini hatırlattı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Kürtçesi de yazılı olarak yayınlanan konuşması özetle şöyle:

“Bu çok şiddetli depremin sınır bölgesini ve Türkiye ile Suriye arasındaki sınırı yerle bir etmesinin üzerinden neredeyse iki hafta geçti.

Hiçbir kelime bu yıkımı tarif edemez. 45.000’den fazla insan hayatını kaybetti. Evlerinin ve topraklarının yıkıntılarından hayatlarını kurtaran on binlerce insan fiziksel ve zihinsel olarak yaralandı. Hala enkaz altında olan insanlar var. Ve onları enkazdan canlı kurtarma umudu çok düşük.

Hayatta kalanların çoğu şok ve hayret içinde, hayatın nasıl devam edeceğini bilmiyorlar. Yarının nasıl olacağını ve ne olacağını bilmiyorlar. Ailelerinden kimin hala hayatta olduğunu bilmiyorlar. Bu ailenin bulunduğu her yerde insanlar kocalarının yasını tutarlar, annelerinin ve babalarının, kızlarının ve oğullarının, erkek ve kız kardeşlerinin yasını tutarlar. Her yerde evini, mallarını kaybetmiş insanlar var. Kimisi çadırların altında, kimisi acil yardım alanında yaşıyor, kimisi de şiddetli soğuğa karşı açık havada yaşamaya devam ediyor. Su ve elektrik yok, sıcak giysiler yok, yiyecek ve içecek yok, tıbbi ve sağlık hizmeti de yok.

“Ölülerin sessiz hatıralarında birleştik”

Üzüntü ve yas ve şimdi çok büyük. Burada ülkemizde eşini ve arkadaşlarını kaybetmiş birçok insan da yaşıyor.

Kurbanları anmak için hepimiz bu akşam Berlin’de bir araya geldik.

Ölülerin sessiz hatıralarında birleştik. Hüzün, yas ve acıda beraberiz. Düşüncelerimiz Adana’da, Antep’te, Urfa’da. Malatya, Maraş, İdlib ve Halep’te de yanınızdayız.  Hepinize, Türkiye’de ve Suriye’de umutları ve dilekleri yıkılmış olan insanlarla birlikteyiz.

Size şunu söylüyoruz: Acınızı, ıstırabınızı ve ihtiyacınızı görüyoruz. Sesinizi dinliyoruz. Sizi yalnız bırakmayacağız!

Bugün düşüncelerimiz ülkemizdeki birçok insanın yanında ama onların Türkiye’de ve Suriye’de dostları var. Düşüncelerimiz, Berlin’de ve Almanya’daki çok sayıda şehir ve kasabada, bu günlerde dua eden, umut ve endişeyle ağlayan tüm kadın ve erkeklerle birlikte.

“Acınızı ve kederinizi paylaşıyoruz”

Bugün hepinize şunu söylemeliyim: Ülkemizde birçok insan acınızı ve kederinizi paylaşıyor ve paylaşıyor. Senin acın benim acımdır. Bu bir trajedi! Deprem bölgesinden gelen görüntü ve raporlar, konuşma ve sesler dünyadaki birçok kişiye ulaştı ve duygularını etkiledi. Ülkemizde bahsetmiyorum bile, size teşekkür etmeme izin veren bir yardım hazırlığı dalgası görüyoruz.

Almanya’dan gelen kurtarma ekipleri, o bölgede bulunan kişiyi yerden çıkarıp kurtarıyor, yaralıları tedavi ediyor ve ölüleri gömüyor. Pek çok kişi (erkek ve kadın) kurtarma ekibine işlerinde gönüllü olarak yardım ediyo. Ülkemizin her yerinde insanlar ister anaokulunda, ister okullarda, ofislerde, işyerlerinde, derneklerde vb. yardım toplayıp, taşınmasını organize ediyor.,

Yardım eden herkese tüm kalbimle teşekkür ediyorum. İnsanlığınız bu karanlık zamanlarda ışık oldu Hisleriniz güç, umut ve inanç veriyor!

“Birçok kişi hala kuzeybatı Suriye’de yardım bekliyor”

Birçok kişi hala kuzeybatı Suriye’de yardım bekliyor. İyi ki Birleşmiş Milletler o bölgede ve yönetiyor, toprak altında, enkaz altında olan insanlara yardım etmek çok gerekli. Bugün Suriye yönetiminin liderine özel bir çağrıda bulunuyorum: Kadınların ve erkeklerin yardımcı olmasına izin verin, hayat kurtarmak için elinizden gelenin en iyisini yapın! İnsani yardımın önüne kimse geçemez! Açıktır: Deprem bölgesindeki insanlar için yardımımıza ihtiyaç var. Yine de bizim yardımımıza ihtiyaçları olacak.

İhtiyacımız olan şey sürekli destek. İnsanlık duygusu her zaman gereklidir. Herkes yardım edebilir, bazıları biraz, bazıları çok. Bazıları pratik çalışma ile, bazıları finansal destek olmadan. Önemli olam yapmamızdır. Hadi birlikte yapalım. Ülkemiz Almanya sizin için hazır!

Bugün buradayım, bugün buradayız. Yanınızdayız ve yanınızda kalacağız. Biz her zaman yanınızdayız.”

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter-Steinmeier, mesajında ayrıca Kürtçe, Arapça ve Türkçe olarak da “Biz her zaman yanınızdayız” dedi.

Diğer Haberler