Depremzedelere ulaşması için yardımlarımızı nereye verelim, Heyva Sor güvenilir bir adres mi?

Depremezedelere ulaşması için yardımlarımızı nereye verelim, Heyva Sor’a Kurdistan güvenilir bir adres mi?

Kuzey ve Rojava Kürdistan’ı ile Suriye, Türkiye’yi etkileyen Maraş merkezli deprem hala canlı bir enkaz olarak önümüzde duruyor.  Sadece Kuzey Kürdistan’da on il büyük oranda ilçeleri ile beraber yarı yarıya yok oldu. Bazı yerlerde yarından fazla yok oldu.
Oradaki halkın şu anda büyük bir yardıma ihtiyacı var. Türk devleti büyük çoğunluğu Kürt olan coğrafyayı ölüme mahkum etti.  Bu deprem sadece doğal bir afet değildi. Ayrıca Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti içinde 100 yıldır maruz kaldığı sistemin, rejimlerin ve devlet aklanının Kürtlere ölüm getirmesiydi.

Bu deprem ve yaratacağı etki ilerde çokça konuşulacak. Şimdi yardım ve dayanışma zamanı. Herkes yardım etmek istiyor. Bazı kötü niyetli insanlar çıksa bile Kürtler dayanışmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Barzani Yardım Vakfı ve Kürdistan Bölgesi Kuzey Kürdistan’a ilk ulaşan yardım gurubu oldu
Özellikle de Kürdistan Bölgesi hükümeti ve BFC’nin (Barzani Yardım Vakfı)’nın 24 saat dolmadan deprem bölgesine ulaşması çok anlamlıydı. Erbil’den Elbistan’a kadar ulaştılar. Yardımları ve şeffaflık konusunda kendi rüştünü ispatlamış olan BFC işlerini şova çevirmeden, gerçekten bir şeyleri düzeltmek için harekete geçen bir yapı. Çalışmalarını takdir etmemek elde değil. Bu çalışma tarzı nedeni ile de Kürtlerin her zaman desteklediği bir kuruluş oldu. Bizlerde bu deprem döneminde yine BFC’yi tercih edeceğiz.

Birde Kürt yarım kuruluşu olarak adı geçen Heyva Sor’a Kürdistan var. O da ilk saatlerden itibaren yardım kampanyası başlattı. Biz hepimiz zaten zor ekonomik koşullar da yaşıyoruz. Kendi boğazımızdan kısarak vereceğimiz yardımların gerçekten yerine ulaştığını bilmek istiyoruz. Peki burada önemli soru Heyva Sora Kürdistan güvenilir bir yardım kuruluşu mu? Yardımlarımız gerçekten depremzedelere ulaşır mı?

Heyva Sor şeffaflık ve yardımların ulaşmasında sınıfta kalmış bir kurum

Maalesef Heyva Sor’a Kurdistan şu ana kadar şeffaflık ve yardımların yerine ulaşması konusunda sınıfta kalmış bir yapı. Birçok kez Avrupa ülkeleri tarafından bu konuda soruşturuldu ve cezalara tabi tutuldu. Bunun dışında da şu ana kadar halkın verdiği yardımların kimseye ulaştığına veya ne kadar yardım toplanıp ne kadarının dağıtıldığına dair bir bilgi yok.

Açık söylemek gerekirse Heyva Sora Kürdistan PKK’nin Avrupa’da kara para akladığı bir yapı. Yani PKK halktan kampanya olarak topladığı paraları Heyva Sor üzerinden aklıyor. Toplananın binde biri kadar para Şengal, Rojava, Mahmur kampı vb birkaç yerde gösteri amaçlı dağıtılıyor. Geri kalan para ile PKK’nin Avrupa’daki TV’leri başta olmak üzere kurumları finanse ediliyor. Heyva Sor böyle bir işleve sahip. Evet sayfasına ve bakarsanız Heyva Sor’un Şengal’de yardım dağıttığı görüntüleri göre bilirsiniz. Fakat milyon Euro toplayan bir kurumun çoğu halktan toplanmış değeri 3000 Euro’yu geçen yardım paketleri sadece kendi pozisyonunun gizlemek içindir.

Heyva Sor tencere ile topluyor çay kaşığı ile dağıtıyor

Heyva Sor geçmişte de İran’daki sel mağdurları için para topladı. Bu para nereye gitti bilinmiyor?

Heyva Sor her yıl fitre zekât topluyor. Bu para nereye gidiyor?

Heyva Sor 2015 -2016 hendek çatışmaları döneminde Sur halkı için yardım toplandı. Bu para nereye gitti?

Hiçbir şeffaflık yok.  Sadece dönem dönem PKK’nin ödemesi gereken PKK’ye ait Kandil Belediyesi’ne ait yol yapımı için para veriyor.

Zaman zaman Rojava’da PKK’nin binlerce litre petrol sattıkları, silah kaçakçılığı yaptığı yerde birkaç kamyon yardım malzemesi dağıtıyor.

Yani Heyva Sor tencere ile topluyor. Kaşık ile dağıtıyor. Bunlarda onun güvenirliliğini zedeliyor.

Her şey bir yana Heyv Sor zaten Kuzey Kürdistan’a direk yardım göndere bilecek bir konumda değil. Eğer var sayalım gönderse bile elden ele para eriyecek. Herkes bir yerden tırtıklayacak. Bunun için yardımlarımızı Heyva Sor’a vermek paramızı belirsizliğe sürükler.

Heyva Sor’un kime para vereceğini Cemil Bayık belirler

Gerçekten siyaset konuşacak, PKK’nin Avrupa’daki ekonomik sisteminin nasıl işlendiği paraların hangi fabrika ve marketlerden hangisine gittiğini, insanlardan nasıl zorla para toplandığını anlatacak gücümüz yok, çünkü çok üzgünüz.  Heyva Sor’un PKK’nin bir paravan örgütü olduğunu uzun uzun ispatları ve belgeleri ile anlatamayız. Üzgünüz şu anda PKK’nin tüm mali sisteminin Cemil Bayık tarafından kontrol edildiği ve Heyva Sor’un da nereye ne kadar para vereceğini uzun uzun anlatamayız.

 Çok üzgünüz, sadece istiyoruz ki yardımlar yerine gitsin. Sadece istiyoruz ki insanlar gerçekten sıcak bir kıyafet giysin, sıcak bir çorba içsin. Çocuklara mama verilsin. Başlarını sokacak bir çadır verilsin. Hala uzun bir kış var, soğuk var. Yardımlarımız yerine gitsin. Bunun için Heyva Sor yardım vermek için tercih edilecek bir yer değil.

Diğer Haberler