Rojava ve Suriye’de ağırlaşan bilanço: Can kaybı 4 bine yaklaştı, halk kendi imkanları ile arama yapıyor

Rojava ve Suriye'de ağırlaşan bilanço: Can kaybı 4 bine yaklaştı, halk kendi imkanları ile arama yapıyor

Rojava Kürdistanı ve Suriye’de yaşanan depremde yıkılan bina sayısının çok olması, göçük altında çok sayıda insanın bulunması nedeniyle bilanço gittikçe ağırlaşıyor.

Rojava Kürdistanı ve Suriye’de yaşanan depremde yıkılan bina sayısının çok olması, göçük altında çok sayıda insanın bulunması, yetersiz kurtarma ve sağlık ekipleri nedeniyle başta Efrîn olmak üzere Suriye’nin depremden etkilenen diğer kentlerinde bilanço giderek ağırlaşıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) paylaştığı habere göre, Rojava Kürdistanı ile Suriye’de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı şu ana kadar 3 bin 480 kişiye ulaştı. Bunlardan bin 570’i rejim denetiminde olan alanlarda ve bin 910’u Efrîn ile Suriye muhalefeti denetimindeki alanlarında. Ayrıca SOHR deprem nedeniyle şu ana kadar yaralananların sayısının da 5 bin 185’e ulaştığını duyurdu.

Diğer taraftan depremle ilgili bilgi paylaşan Suriye Sivil Savunma Kurumu’da yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 75 saat geçmiş olması, bir çok binanın yıkılması ve halen göçük altında çıkartılamamış insanların bulunması nedeniyle sayının daha da fazlalaşacağından endişelendiklerini ifade etti.

6 Şubat 2023 sabahı merkez üssü Maraş Pazarcık olan 7,7 ile 7,6 şiddetinde 2 deprem yaşandı ve bu depremler Rojava Kürdistanı ile Suriye’yi de etkiledi.

SOHR’un paylaştığı bilgilerde, Efrîn ile ona bağlı kaza ve köylerde büyük miktarda bina ile evler yıkıldı. Özellikle Cindirês Kasabası’nda onlarca bina ile ev yıkıldı ve şu ana kadar 800 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de halen göçük altında olduğu belirtildi.

Öte taraftan yetersiz kurtarma ve sağlık ekipleri nedeniyle bilançonun daha da ağırlaşacağına dikkat çeken SOHR, uluslararası yardım ekiplerini bu bölgelere acil yardım ulaştırmaları için çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Birleşmiş Milletler Suriye Bölgesi Koordinatörü Muhammed Hadi, Birleşmiş Milletlerin bugün Türkiye üzerinden bölgeye yardım göndermeye yönelik çalışmaların olacağını dile getirdi.

Diğer Haberler