İdris Barzani 36 yıl önce hayata veda etti

İdris Barzani 36 yıl önce hayata veda etti, Urmiye, PDK, Celal Talabani, KDP; Mesut Barzani, Hindirin Destanı

Kürdistan’ın ölümsüz lideri (Nemir) Mela Mistefa Barzani’nin oğlu İdris Barzani, 31 Ocak 1987 tarihinde Doğu Kürdistan’da Urmiye kentinde kendi yurdunda mülteci bir lider olarak vefat etti. İdris Barzani’nin vefatının üzerinden 30 yıl geçti.

İdris Barzani 1943 yılında Barzanilerin devrim sürecinde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentine göç eder. Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilan edildiği tarihte daha küçük bir çocuk olan İdris Barzani, Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılması ardında ailesiyle birlikte 11 yıl boyunca Bağdat ve Basra gibi Kürdistan’dan uzak Irak kentlerinde ve Musul’da gözetim altında esir hayatı sürdü.

Babası Mela Mistefa Barzani, Sovyetler Birliği’nden döndükten sonra her zaman onun yanında yer alır.

İdris Barzani, Eylül Devrimi’nde Kürdistan’ın özgürlük davasında büyük bir rol sahibidir. Özellikle Hindirîn Destanı ile nam salmıştır.

İdris Barzani’nin devrime komuta etmesinin yanı sıra en çarpıcı özelliği ulusal birliğin sağlanmasında gösterdiği çabadır. Özellikle YNK lideri  Celal Talabani ile barış anlaşması imzalanmasında büyük rol sahibidir.

İdris Barzani’nin komutanlık yaptığı devrim mücadelesi sürecinde öne çıkan diğer bir önemli özelliği ise, tüm Kürdistan parçalarından Peşmerge’ye katılımın olması ve bunun tüm Kürdistan parçalarında ortak ulusal uyanışa vesile olmasıdır.

Îdrîs Barzani 31 Ocak 1987 tarihinde Doğu Kürdistan’ın Urmiyê kentinde vefat etti.

1993 yılında babası Mela Mustafa Barzani’nin cenazesi ile beraber kendi cenazesi de özel bir merasimle Barzan bölgesine taşındı.

Diğer Haberler